X
    Categories: Gündem

Kayyum 140 milyon borç bıraktı belediyenin harddiskleri kayıp

Rojan MAMO

Diyarbakır’ın Yeniişehir ilçesinde 31 Mart yerel seçimlerin ardından DEM Parti’den belediye eş başkanı seçilen Safiye Akdağ ve Mehmet Ergün belediye meclis salonunda yaptıkları basın toplantısı ile   kayyum yönetiminin borçlarını anlattı.

Kayyum yönetiminin 140 milyon TL borçla belediyeyi devretmeden hemen önce depoları boşalttığını, kamera görüntülerini sildirerek harddiskleri alıp gittiğini söyleyen eş başkanlar görevli firmanın hard disklerin iadesi için 200 milyon dolar ücret talep ettiğini aktardı.  

Kayyum yönetiminin kamu hizmet ve mallarının nasıl hoyratça harcandığını, yapılan usulsüz hizmet ve harcamaları basına ve kamuoyuna duyurmak için bu açıklamayı düzenlendiklerini ifade eden Yenişehir Belediye Eş Başkanı Safiye Akdağ şunları söyledi:

“Hukuksuz şekilde belediyelerimizi gasp eden kayyım yönetimi yarattığı tahribatlarla kalmamış, yarattığı usulsüzlük ve yolsuzlukların üstünü örtmeye çalışması da ayrı bir kamu zararına neden olmuştur. Seçim günü ve sonrasında belediyemize ait deponun boşaltıldığı (tespit edilip gerekli yasal başvurular yapılmıştır) 4 Nisan 2024 tarihinde de kuruma ait kamera kayıtlarının tümünün silinerek hard disklere el konulduğu, ilgili güvenlik şirketinden hard disklerin iadesi talep edildiğinde bedel olarak 200 milyon dolar karşılığında iade edileceği tarafımıza bildirilmiştir.  Elbette halkçı ve sosyal belediyecilik anlayışı ile temel belediyecilik hizmetlerini aksatmadan, kayyım yönetiminin bu kente ve halka ait olan belediye bütçesinin kişi veya kurum fark etmeksizin,  mevzuata aykırı ve usulsüzce nerelere verdiğinin tespitini ve hukuk mücadelesini de vermeye devam edeceğiz”

140 milyon borç bırakıldı, 18 taşınmaz kurumlara tahsis edildi

Eşbaşkan Safiye Akdağ, belediyenin borç miktarını da açıkladı. Belediyenin toplam borcunun 140 milyon 879 bin 119 TL olduğunu aktaran Akdağ, devredilen 18 taşınmaza dair de şu bilgileri paylaştı:

 New Mekan Kütüphane, Ahi Evran Hanımevi, Ahi Evran İkinci Bahar Kıraathanesini ile Engelsiz Yaşam Merkezi, 25 yıllığına Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na devredildi.

Rabia-tül Adevviyen Kadın Kültür ve Sanat Merkezi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na hibe edildi.

Ahi Evran Kütüphane, TOKİ Bilgi Evi ve 2 Yas Evi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 25 yıllığına tahsis edildi.

 Aziya İzzetbegoviç Gençlik Merkezinde, 1 adet prefabrik yapı (5 yıllığına) ve Gençlik ve Kültür Merkezi, İlçe Müfütlüğü’ne tahsis edildi.

 1 adet prefabrik yapı, 10 yıllığına İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis edildi.

 1 adet bina, 25 yıllığına Yenişehir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşmaya tahsis etti.

1 adet  Kültür ve Sanat Merkezi, Yenişehir Kaymakamlığı’na devredildi.

Fidanlıktaki 10 dönümlük arazi, 25 yıllığına Yeşilay Cemiyeti’ne tahsis edildi.

658 milyon TL taşınmaz satıldı

Kayyum yönetiminin 658 milyon Tl’lik bir taşınmaz satışını 3 yılda yaptığını ifade eden Yenişehir Belediye Eş Başkanı Mehmet Ergün ise şunları söyledi:

“Makine İkmal alanımız o dönem ihtiyaç ile açıldı. dört birimimiz oradan ihtiyaçlarını karşılıyordu Aradan zaman geçmeden orayı elden çıkararak bazı bireylere vermişler. İşin tuhaf tarafı Satış talebini kurum kendi içinde alırsa rayiş fiyatı da yükselebilir. Ne yapmışlar; bizim müdürlükler üzerinden talep edilip, istenmiş. Güncel fiyat artışı da bu nedenle engellenmiş. Makine İkmal alanımız 51 milyona satılmış, yaklaşık değerinin çok altında. bugünkü değeri ise 450-500 milyon arasında diyelim ki satışını yaptınız bir B planınızın olması lazım daha sonradan ihtiyaç olduğu için çelikevlerde yeni bir alan inşaa etmek için iki defa ihale yapmışlar  ve çok yüksek fiyatlardan ihale etmişler” dedi.