X
    Categories: Gündem

İsrailli yetkili: ‘Rehine anlaşmasından önce ateşkes olmayacak’

İsrail müzakere ekibinin üyesi, İsrail’in rehine anlaşmasının ön koşulu olarak Gazze’de ateşkesi kabul etmeyeceğini, gerekirse Gazze’de saldırıya devam edeceğini söyledi

İsrail müzakere ekibinin üst düzey bir üyesi, Hamas’ın ancak kalıcı bir ateşkes sağlanması halinde müzakerelere devam etmeyi kabul edeceğini belirten açıklamasını yorumladı. Ynet’e konuşan üst düzey yetkili “Rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının bir parçası olmayan hiçbir ateşkes ya da çatışmalarda duraklama olmayacak” dedi.

Hamas, İsrail’in yeni müzakere önerisini kabul etti, ancak Gazze’deki çatışmalar devam ederken görüşmelere katılmayacağını söyledi. Hamas’tan yapılan açıklamada “Bugün arabuluculara, işgalin Gazze’deki halkımıza yönelik savaş ve saldırganlığını durdurması halinde kapsamlı bir takas anlaşmasına varmaya istekli olacağımıza dair açık tutumumuzu bildirdik” denildi.

Hamas açıklamasında, “Dolaylı müzakerelerin tüm turlarında esneklik gösterdik ve olumlu davrandık. 6 Mayıs’ta da arabulucu önerisini kabul ettik. İşgal, müzakereleri Filistin halkına yönelik saldırganlık ve katliamlarını sürdürmek için bir kılıf olarak kullandı ve bizim [şartlarda] anlaşmamıza Refah’ı işgal ederek ve Refah sınır kapısını işgal ederek karşılık verdi” değerlendirmesine yer verildi.

İsrail tüm rehinelerde ısrarcı

Üst düzey İsrailli yetkili ise cevaben şunları söyledi:  “Eğer bir anlaşmanın ya da anlaşmanın bir bölümünün uygulanmasından önce ateşkes sağlanacağını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Böyle bir şey olmayacak. İsrail Gazze’de savaşıyor ve savaşmaya devam ediyor ve Gazze sakinlerinin iyiliği için ateşkes istiyorlarsa, bu sadece rehinelerin serbest bırakılması anlaşması müzakerelerinin bir parçası olarak gerçekleşmelidir.”

İsrail, Hamas’ın önce Gazze’deki çatışmaları durdurup sonra müzakerelere başlama talebinin kabul edilmeyeceğini açıkladı. Kudüs’teki yetkililer rehine anlaşması için önerilen taslağın uzun süreli bir ateşkesi içerdiğinin Hamas tarafından bilindiğini, ancak anlaşma sağlanmadan ve rehineler zamanında serbest bırakılmadan bunun gerçekleşmeyeceğini belirttiler. 

Hamas’ın öneriye olumsuz yanıt vermesinin ardından Kudüs’te şu anda karamsarlık hakim. Ancak müzakere ekibi çalışmalarını sürdürüyor. 

Suudi Arabistan medyasında yer alan haberlere göre Mısır ve ABD, Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının yeniden açılmasını sağlamak üzere İsrail ile üçlü bir toplantı yapmayı görüşüyordu. Washington Kahire’ye İsrail askerlerinin Refah’ta kalmasını desteklemediğini söyledi.

Bir Amerikan heyetinin krizi görüşmek üzere önümüzdeki hafta Mısır’ı ziyaret etmesi bekleniyor. (Ajans Bizim)