X
    Categories: Gündem

Kanser hastası hükümlü kontrole götürülmüyor

İzmir Aliağa’da bulunan Şakran Kadın Cezaevi’nde tutulan ve İnsan Hakları Derneği (İHD) hasta mahpuslar listesinde olan ağır hasta hükümlü Fatma Özbay’ın tedavisi yapılmıyor. 28 yıldır tutuklu bulunan Özbay’ın meme kanseri olması nedeniyle Yeşilyurt Devlet Hastanesi Onkoloji Bölümü’nde tedavi olmasına rağmen rutin kontrollerine götürülmüyor. Hastalığı sebebiyle 6 ayda bir kontrole giden Özbay en son Eylül ayında kontrolü yapıldıktan sonra bir daha ilgili servise götürülmedi.  Avukatları aracılığıyla ailesine bilgi veren Özbay, tüm girişimlerine rağmen tedavisinin yapılmadığını belirtti.
Özbay, konuya ilişkin daha önceki aksamalarda cezaevi birinci müdürüne dilekçe ile başvurduğunda talebinin dikkate alındığını ancak son dönemde hiçbir şekilde başvursunun dikkate alınmadığını aktardı. Zorlamalar sonucu İzmir Şehir Hastanesi’ne sevk edilen Özbay, ancak tedavisiyle ilgili birime götürülmediği ve geçmiş tedavi kaydının da bu hastanede olmamasından kaynaklı hiçbir işlem yapılmadan geri cezaevine getirildi. Özbay bu süreç boyunca kendisine psikolojik baskı da uygulandığını ifade etti.

Ailesi tedavisi için tahliyesini talep ediyor

Özbay meme kanseri hastalığının yanı sıra boğazında nodül, vertigo, bel-boyun fıtığı ve kansere bağlı kemik erimesi sağlık sorunları bulunuyor. Özbay’ın kanser nedeniyle içtiği ilaçların kemiklerinde zayıflamaya yol açtığı ve bu nedenle ani kırılma riski taşıdığı da belirtildi.
28 yıllık ağır hasta hükümlünün tedavisinin yapılmadığını belirten ailesi özellikle kanser gibi bir hastalığın cezaevi koşullarında tedavi edilemeyeceğini, tedavisinin engellenmesinden kaynaklı yaratılan psikolojik baskının da sürece kötü etki ettiğini belirtti. Aile Fatma Özbay’ın tedavisini sağlıklı şartlarda yapabilmesi için tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti.  (MA)