X
    Categories: Gündem

İran seçimlerinde ‘gizli mesaj’ tartışmalara yol açtı

*Fotoğraf AA

Hükümetteki bazı bakanlar şaşırtıcı bir hamleyle İran’ın Koruyucular Konseyi‘ne gizli bir mesaj göndererek Kültür Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili’nin aday gösterilmesini talep etti.

Şarkul Avsat’ın (Asharq al-Awsat) haberine göre, birkaç bakan tarafından imzalanan mektubun fotoğrafı sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

Bu gelişme, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin geçen ay bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Muhafız Konseyi’nin yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri için 80 adayı gözden geçirdiği bir dönemde yaşandı.

İsmaili’nin yanı sıra Yol ve Kentsel Gelişim Bakanı Mehrdad Bazrpaş ile Çalışma ve Refah Bakanı Sovlat Mortazavi de adaylıklarını açıkladı.

Üst düzey yetkililerden sızan gizli bir mesajda, İsmaili’nin Reisi’nin ilkeleri doğrultusunda, İran halkının onayını bekleyen bir sonraki hükümete liderlik etmesi için destek dile getiriliyor. 

Raporlar bakanların İsmaili ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mansuri’nin baskısı altında imza attığını gösteriyor.

İRNA Mektubun sızması nedeniyle soruşturma başlatılmasını istedi

Hükümetin itibarsızlaştırma çabalarına rağmen, mektubun sızdırılması İran’ın resmi IRNA ajansını kızdırdı ve yayınlanmasına karşı yasal işlem başlatılması çağrısında bulundu.

Yetkililer, Dini Lider Ali Hamaney’in seçimler sırasında iftiradan kaçınma çağrısına atıfta bulunarak mektubu yayanlar için yasal sonuçlar konusunda uyarıda bulundu.

Yetkililer ayrıca “seçim atmosferini lekeleyenlere” karşı yakın zamanda alınan adli önlemlere de dikkat çekti.

Sertlik yanlısı bir gruba bağlı bir internet sitesi, mektubun Koruyucular Konseyi’ne İsmaili’yi olumlu değerlendirmesi için baskı yapmayı amaçladığını öne sürdü.

Eski Meclis Başkanı Ali Larijani’ye bağlı “Habar Online” haber sitesi ise mektubun yayınlanmasını “beklenmedik” olarak nitelendirdi.

İran televizyonu, Koruyucular Konseyi Başkanı Ahmed Cenneti’nin herhangi bir baskıyı reddeden kısa bir açıklamasını yayınladı: “Kimse bize baskı yapamaz. Bu tür konuşmalar bizi etkilemez… Biz yolumuzu seçtik ve ona sadık kalacağız.” (Ajans Bizim)