X

Etki ajanlığı düzenlemesinin 9.yargı paketinde yer almayacak

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir TBMM’de parlamento muhabirleriyle yaptığı toplantıda AK Parti grubu ile yapılan görüşmeler hakkında açıklamalarda bulundu. etki ajanlığı düzenlemesinin 9. yargı paketi taslağından çıkarılacağının sözünü aldıklarını ifade eden  Emir’in açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:

” Bu taslağın MHP kanadı tarafından kimi maddelerin hazırlandığı yönünde de bilgiler var. Bu taslağın içinde kabul edemeyeceğimiz kimi hükümler var, bunların başında da ‘Etki Ajanlığı’ maddesi geliyordu. Etki Ajanlığı, sınırları belli olmayan, öngörülebilir olmayan bir madde olarak karşımıza çıkmıştı. Hukuk devletinde böylesine öngörülemez ceza maddeleri olamaz. Ceza maddeleri kesin, açık, öngörülebilir ve sınırlarının belli olması gerekiyor. Türkiye’yi kaotik bir ortama sokmak için kullanılabileceği yönünde kaygılarımız vardı. Geldiğimiz noktada, 9. yargı paketinde bu maddenin yer almayacağı sözü verildi.”

Kimi yasalar Temmuz sonuna kadar çıkacak

6284 Sayılı Yasa’nın en önemli maddelerinden biri olan, ‘zorlama hapsinin’ kaldırılacağı, kadınların haklarında geriye gidiş olacağı kaygısı da vardı. O konunun da yer almayacağı sözü verildi. Tek tek hangi yasaların geleceğini bilemiyoruz ama şu ana kadar ki kadar Meclis’in Temmuz sonuna kadar çalışacağı şeklinde, bizim niyetimiz Temmuz sonuna kadar çıkması beklenen kimi yasaların çıkmasıdır.-Özellikle çalışanların şartlarının düzeltilmesi ve kimi zamların düzenlenmesi konusunda biz de destek veriyoruz.” 

“Bahçeli net mesaj vermiyor”

Sayın Bahçeli net mesaj vermiyor. Sembolik mesajlar üzerinden tartışılmasını istiyor. Daha önce, Ferdi Tayfur şarkısı ile mesaj vermişti. İki gün önce yüzüklü, dosyalı bir fotoğraf paylaşmıştı. Bunların içerisinde mutlaka bir mesaj var. Karmaşık mesajlar, herkes baktığı yerden bir şey anlamaya çalışıyor. Biz, sayın Bahçeli’nin mesajını üzerimize almıyoruz. Biz, normalleşme sürecini açık yürütüyoruz. Neleri konuşacağımızı söylüyoruz. Normalleşme sürecinin hedeflerini tarifliyoruz. Bunların içerisinde elbette ki ittifak arayışı yok. Sayın Bahçeli açıkça, ‘AKP içerisindeki kimi suyu bulandırmaya çalışan odaklar’ diyerek de hedef gösteriyor. Biz o tartışmanın da parçası değiliz.”

Ekonominin durumu

Biz, Türkiye’deki kaynakların yanlış kullanıldığını, vergi toplamada adaletsizlik olduğunu söylüyoruz.İktidar da bunun farkında elbette. Ama şu ana kadar bir vergi reformu yapamadılar. Biz işçiye, asgari ücreti en az 25 bin TL yapın, en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine çekin, hububat fiyatlarını artırın, çayı en az 25 TL yapın diyoruz. Bize, ‘Kaynağımız yok, paramız yok’ deniyor. Para var ama müsrifçe harcanıyor. Kimi iktidar yandaşlarının vergi borçları silindi, kamuda savurganlık almış başını gitti. Sarayın harcamaları hepimizin önünde. Ortada mutlaka çözülmesi gereken önemli ve sınıfsal bir sorun var.”  (Ajans Bizim)