X
    Categories: Gündem

Diyanet ihbar etti hacı adayları gözaltına alındı

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca Müslüman, hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara akın ediyor. Suudi Arabistan makamları, her ülkeye nüfuslarının binde biri oranında hac kotası veriyor. Türkiye için bu kota 85 bin civarında. Ancak bu kota dışında kalan bazı Türk hacı adayları, farklı vize türleri kullanarak hac ibadetlerini gerçekleştirmeye çalışıyor.

Diyanet’in İhbariyle Otel Odalarında Gözaltı

Türkiye’den hac kotasına dahil olamayan bazı vatandaşlar, seyahat vizesi, işçi vizesi veya ticari vize gibi farklı yollarla Suudi Arabistan’a gidip hac ibadetini yapmayı deniyor. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu kişileri Suudi Arabistan makamlarına şikayet ettiği ortaya çıktı. Şikayet sonrasında Suudi yetkililer, otel odalarını basarak Türk vatandaşlarını gözaltına aldı ve 10 bin riyal (yaklaşık 86 bin TL) para cezası kesti. Cezanın ardından bu kişiler sınır dışı edildi.

“Yasa Dışı Hac Yapanlara Karşı Tedbir Alacağız”

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada “Kural dışı hac” konusunda uyarıda bulunmuş ve “Türkiye olarak, Suudi makamlarıyla işbirliği içinde olacak ve yasa dışı yollarla hac yapmaya çalışanlarla ilgili her türlü tedbiri alacağız. Bu sebeple istenmeyen manzaraların olmaması, kendimizin ve devletimizin itibarını zedelememek için yanlış yollara tevessül edilmemelidir” demişti.