X
    Categories: Gündem

Kayseri’de çocuk istismarı iddiası: Mültecilerin işyerleri ve araçları yakıldı

Kayseri’de Suriye uyruklu olduğu açıklanan bir kişi, küçük yaştaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla tutuklandı. Olayın ardından bazı kent sakinleri göçmenlerle ilişkili olduğu bilinen yerlere saldırdı.

Kalabalık grupların belli noktalarda toplanarak yabancı uyruklulara ait olduğu belirtilen işyerleri ve araçları hasara uğratması sonrası polis olaylara müdahale etti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 67 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Kayseri Valiliği, Suriye uyruklu olduğu belirtilen çocuğun devlet koruması altına alındığını duyurdu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, olayla ilgili davaya müdahil olacaklarını belirtti.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılması sonrası taciz iddiaları ve kentte yaşanan olaylara ilişkin yayın yasağı getirildi. Sokaklardaki gerginlik, siyasetçiler arasında mültecilere yönelik politikalara ilişkin tartışmaları da bir kez daha körükledi.

İddia hakkında ne biliniyor?

Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Danişmentgazi Mahallesi’ndeki Suriye uyruklu bir kişinin yaşça küçük bir kız çocuğuna taciz ettiği iddiaları hafta sonu ortaya atıldı.

Anadolu Ajansı, mahallede pazar yerinde bulunan tuvalette Suriye uyruklu İ.A’nın (26) amcasının kızı 7 yaşındaki Suriyeli M.A’ya cinsel istismarda bulunduğunun iddia edildiğini bildirdi.

İddia sonrası Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

Kayseri Valiliği ise Suriyeli olduğu belirtilen zanlının, “Suriye uyruklu bir çocuğa yönelik taciz sonrası” gözaltına alındığını belirtti.

Ancak iddianın kent sakinleri arasında yayılması Suriyeli göçmenlere yönelik öfkeyi körükleyerek infiale neden oldu.

Sokaklarda gerginlik nasıl tırmandı?

Haberin duyulması sonrası, sokağa inen bazı kalabalık gruplar belli noktalarda toplandı.

Sosyal medyada, bazıları göçmen karşıtı slogan atan grupların sokaklarda yürüdüğü videolar paylaşıldı.

Eskişehir Bağları gibi Suriyelilerin yoğunlukta olduğu bilinen bölgelerde, işyerleri ve araçlar ateşe verildi ya da zarar gördü.

Gece sokağa dökülen mahallelilerin bazı dükkanları ateşe verdiği, bazıları araçları da parçaladığı görüntüler sosyal medyada yoğun olarak paylaşıldı.

Bölgeye gelen Kayseri İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, yaptığı açıklamada, “Mağdur şahıs Türk değil. Şu anda şüpheli şahıs gözaltında” diye konuştu, sokağa inen mahalleliye evlerine geçmeleri çağrısında bulundu.

Kayseri Valiliği, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada mahalleliye itidal çağrısında bulundu.

Açıklamada, “İlimiz Danışmentgazi Mahallesi’nde Suriye uyruklu bir şahsın, küçük yaştaki Suriye uyruklu bir çocuğa yönelik taciz davranışı neticesinde emniyet birimlerimizce şahıs gözaltına alınmış olup, çocuğumuz ise birimlerimizce koruma altına alınmıştır. Konu tarafımızca titizlikle takip edilmekte olup vatandaşlarımızın itidalli davranarak resmi makamlarca belirtilen açıklamalar haricinde herhangi bir eylemin içerisinde olmamaları hususunda kamuoyuna saygıyla sunulur” ifadelerine yer verildi.

Bu sabah paylaşılan görüntülerde ise sokaklarda tahrip edilmiş, ters çevrilmiş araçlar, dükkan ve eşyaların aldığı hasarın büyüklüğü dikkat çekti.

Yaşanan şiddet olaylarında 14 emniyet mensubu ve 1 itfaiye erinin yaralandığı bildirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı davaya müdahil oldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, tacize uğrayan çocuğun annesi ve kardeşleri ile beraber devlet koruması altına alındığını duyurdu, davaya müdahil olacaklarını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Uzman ekiplerimiz tarafından çocuğa ve ailesine yönelik psikososyal destek süreci başlatılmıştır. Bakanlık olarak dava sürecine müdahil olarak suçlunun en ağır cezayı almasının yakın takipçisi olacağız” denildi.

Kayseri 2. Sulh Ceza Hakimliği, taciz iddiasına yönelik soruşturma başlattı.

Hakimlik tarafından yapılan açıklamada, “Mağdur ve ailenin sağlığını korumak, hadise sonrası artan toplumsal olayların önüne geçebilmek amacıyla, yaşanan toplumsal olayları ve mağdur çocuğun görüntülerini de kapsar nitelikte, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzer yayınların yapılmasının soruşturma evresi tamamlanana kadar yasaklanması kararlaştırılmıştır” denildi.

Hakimlik, soruşturma dosyası hakkında da kısıtlama kararı verdi.

Son olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyada yaptığı açıklamada şiddet olayları sonrası 67 kişinin gözaltına alındığını duyurdu ve Suriyelilere ait ev, işyerleri ve araçlara “yasa dışı hareket ederek” zarar verildiğini söyleyerek tepki gösterdi. (BBC Türkçe)