X
    Categories: Gündem

TGS: Haziran ayında 2 bin 176 hak ihlali yaşandı

Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) Diyarbakır Şubesi, Haziran ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir rapor yayınladı. Haziran ayında gazetecilere yönelik 2 bin 176 hak ihlalinin yaşandığı belirtilen raporda gazetecilerin her dönemde hedef tahtasına ilk konulan meslek olduğu ifade edildi. 

Rapora göre Haziran ayında 13 gazeteci cezaevlerinde tutuklu bulunuyor bir gazeteci ise gözaltına alımdı. 4 gazeteci beraat ederken gazetecilere toplamda 16 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 

TGS tarafından açıklanan raporun değerlendirmesinde ise şu ifadeler yer aldı;

“Ülkemiz, yine sancılı bir döneme doğru evriliyor. Kayseri’de başladıktan sonra ülkenin birçok kentine yayılan sığınmacı karşıtı olaylar, sınır ötesinde aynı saikle Türkiye’ye karşı gerçekleştirilen kabul edilemez saldırılar, yeniden çatışmalı dönemlere kapı aralandığının öncü işaretleri olarak karşımızda duruyor. Bu öngörümüzde yanılmayı çok arzu etsek de göstergelerin aksini söylediği açıkça ortada.

Her çatışmalı dönem öncesinde baskılanmak üzere hedef tahtasına ilk konulan mesleği icra ediyoruz. Zira hangi taraf olursa olsun, önce gerçeği örtbas etmek istiyor ve bizlere yöneliyor. Bu gerçekliği daha önce defaatle deneyimledik. Durum böyle olunca meslektaşlarımızın sağlık ve esenliğini her şeyin önünde görüyoruz. Bu cümleden hareketle, ilk olarak başta güvenlik ve adli bürokrasi olmak üzere tüm yetkililere sahada görev yapan meslektaşlarımıza yönelik tutum ve davranışlarında ölçülü ve dikkatli olmaları gerektiği yönünde uyarıda bulunuyoruz.

Kurumlar sahadaki meslektaşlarımıza gerekli donanımı sağlamalı

Sahadaki meslektaşlarımızın güvenliklerini sağlamak konusunda birincil derecede sorumlu olanların, bu sorumluluklarının bilincinde hareket etmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Diğer yandan meslektaşlarımızın görev yaptığı kurumlara da bir çağrımız var. Sahada görev yapan arkadaşlarımızın işini güvenle yapmaları için gerekli donanımları kendilerine ivedilikle ulaştırmaları gerektiğini ifade ediyoruz. Bu sizlerin sorumluluğunuz. Zira güvenliği için asgari şartları sağlayamadığınız meslektaşlarımızdan aksi halde sahadan haber isteyemezsiniz.

Haziran ayında 2 bin 176 hak ihlali ile karşı karşıya kaldık

Hak ihlalleri boyutunda ise yine ağır bir tablonun yansıdığını görüyoruz. Bu ay meslektaşlarımız üzerindeki baskı daha çok üretimlerinin halka ulaşması konusundaki engeller bakımından belirginleşti. Bu iki yönlü ortaya çıktı. Birinci yönünde haberin oluşumu sırasında meslektaşlarımız toplu olarak engellenmek istendi. Veriler kısmında bu nedenle engellle karşılaşan meslektaşlarımızın sayısını tam olarak veremedik. Ancak her bir vakada onlarca gazetecinin engllendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. İkinci yönde ise üretilen haberlerin halka ulaşması sorun oldu. Zira yapılan haberler, kişilik haklarının zedelenmesi gerekçesiyle mahkeme kararıyla engellendi. Sadece tek bir vakada, 2 bin 100’den fazla habere erişim engeli getirildiği düşünüldüğünde, kıskacın ne kadar güçlü olduğu da belirgin şekilde kendini ortaya koydu. İlgi ve sorumluluk alanımızda Haziran ayında toplamda en az 2 bin 176 hak ihlali ile karşı karşıya kaldık”

 

(Haber Merkezi)