X
    Categories: Gündem

Almanya’dan Merih Demiral Açıklaması: “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin burada yeri yok”

UEFA’nın Avusturya karşılaşmasında Türkiye’nin gollerini atan Merih Demiral hakkında, sahada bozkurt işareti yaptığı gerekçesiyle soruşturma açmasından sonra Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da, Demiral’ın bozkurt işareti yapmasına tepki gösterdi. 

Bakan Faeser, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonasını ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez. UEFA’nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” dedi.

İç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatının (BfV) Almanya’daki Ülkücü Hareket ile ilgili analizinin linkine de paylaşan Faeser, “Güvenlik birimlerimiz Almanya’daki Türk aşırı sağcıları yakından takip ediyor. ‘Bozkurtlar’ Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor” diye ekledi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı, Ülkücü hareketi, “Almanya’daki Türk aşırı sağı” olarak tanımlıyor ve “iç güvenlik açısından tehdit oluşturan, şiddete eğilimli bir yapı” olarak değerlendiriyor. Ülkücü hareket, Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor. Ancak Ülkücü hareket de bozkurt selamı da yasaklanmış değil.

Alman güvenlik kurumları, ülkede yaklaşık 12 bin 500 Ülkücü hareket üyesi olduğu, bunlardan yaklaşık 10 bin 500’ünün de örgütlere üye olduğundan yola çıkıyor. 

İlk golü karşılaşmanın 57’nci saniyesinde kaydeden, 59’uncu dakikada ikinci golü kaydeden Demiral “maçın adamı” seçildi. 

Merih Demiral, eğer ceza alırsa, bu bir sonraki karşılaşmada oynayamaması anlamına gelebilir. (Ajans Bizim)