X
    Categories: Gündem

İran yeni cumhurbaşkanını bugün seçiyor

*Fotoğraf AA

İran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu, reform yanlısı Mesud Pezeşkiyan ve muhafazakâr Said Celili arasındaki sıkı rekabetle başladı.

Dört adayın yarıştığı 28 Haziran erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Pezeşkiyan 10.41 milyon, muhafazakar Celili ise 9.47 milyon oy almıştı. Ancak her iki aday da oyların yüzde 50’sinden fazlasını almayı başaramadı.

İki aday Pazartesi ve Salı günleri televizyonda iki tartışma programına katıldı.  İki aday ekonomik sorunların hafifletilmesi için atılması gereken bazı adımlar konusunda neredeyse hemfikir. Ancak “teröre destek ve kara para aklama” (FATF) kara liste uygulanması ve ABD öncülüğündeki Batı’nın İran’a uyguladığı yaptırımların kaldırılması konularında farklı düşünüyorlar.

Pezeşkiyan FATF’ın tam olarak uygulanması ve ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yönelik politikaların benimsenmesi gerektiğinde ısrar ediyor.  Ancak Celili, İran’ın ekonomik faaliyetlerini çeşitlendirmesi ve dış dünyayla ticaretinde sadece birkaç Batılı ülkeye odaklanmaması gerektiğini söylüyor. İran’ın, uyguladığı yaptırımlardan pişman etmesi gerektiğini savunuyor. 

Adaylar ülke içindeki ekonomi politikaları konusunda da farklı düşünüyor. Pezeşkiyan hükümetin özel sektörün gelişmesine izin vermesi ve ekonomiye müdahale etmemesi gerektiği görüşünde. Celili ise devlet kontrolünde bir ekonomiye inanıyor. 

İkili ayrıca ekonomik kalkınma planında belirtilen yüzde sekizlik ekonomik büyümenin nasıl sağlanacağı konusunda da görüş ayrılığı yaşıyor.

Ayetullah Hamaney oyunu kullandı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy verme işlemi yerel saatle 08:00’da başladı. İslam Devrimi Lideri Ayetullah Ali Hamey seçimlerin ilk dakikalarında yerli ve yabancı muhabirlerin huzurunda oyunu kullandı.

Hamaney, gazetecilere yaptığı açıklamada katılımın geçen Cuma gününden daha fazla olduğu bilgisini aldığını belirterek, “İnsanların coşkusunun ilk turdan daha fazla olduğunu duydum. Umarım öyledir. Eğer öyleyse de bu sevindirici” dedi.

28 Haziran’daki birinci turda  katılım oranı yüzde 40 civarındaydı.  (Ajans Bizim)