X

Tanrıkulu duyurdu: Diyarbakır ve Mardin afet bölgesi ilan edildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yayınladığı video ile Diyarbakır’ın Çınar İlçesiyle Mardin’in Mazıdağı  İlçeleri arasında kalan bölgede meydana gelen ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği yangın alanının “Afet Bölgesi” ilan edildiğini duyurdu.

Tanrıkulu, Diyarbakır Çınar’ın Köksalan ve Bağacık köyleri ve Mardin Mazıdağı’nın Yücebağ ve Yetkinler Köyleri arasındaki bölgenin “genel hayata etkili afet yaşandığı” gerekçesiyle afet bölgesi ilan edildiğini ve  karar sonrası herhangi bir dava açmadan ilgili valiliklerin vatandaşların zararını tazmin edeceklerini söyledi. 

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun açıklaması ise şöyle; “20 Haziran tarihinde Diyarbakır’ın Çınar İlçesiyle Mardin’in Mazıdağ İlçeleri arasında kalan bölgede dört köyde Çınar’ın Köksalan ve Bağacık, Mazıdağ’ın Yücebağ ve Yetkinler Köyleri arasındaki bölgede büyük bir yangın felaketi yaşandı. 15 yurttaşımız yaşamını kaybetti. Binlerce dönüm arazi, ekili arazi zarar gördü. Yüzlerce hayvan da telef oldu. Ve bölgede büyük bir acı yaşandı.  İlk günden itibaren bölgenin 7269 Sayılı Yasa uyarınca afet bölgesi olarak ilan edilmesini talep etmiştik. İçişleri Bakanlığına bağlı AFAD nitekim aldığı kararla bu dört köyü “genel hayata etkili afet yaşandığı” gerekçesiyle afet bölgesi ilan etmiş durumda. Şimdi bu dört köye bağlı bölgede, zarar gören yurttaşlarımız bakımından zararların giderilmesi ve noktasında 7269 Sayılı Yasanın lehe hükümleri uygulanacak.

“Bu Yasanın lehe olan hükümleri uygulanacak”

Her 2 ilin valiliğine yani Diyarbakır ve Mardin Valiliğine gerekli ödenekler aktarılacak ve bu zararın, yurttaşlarımız herhangi bir dava açmadan, giderilmesi noktasında bu Yasanın lehe olan hükümleri uygulanacak.

Biz de ilk günden beri buranın afet bölgesi ilan edilmesi konusunda çaba içerisinde olmuştuk. Bütün çabamız buna yönelikti. Parlamentoda, kürsüde bu talepte bulunmuştuk. Yasa teklifi vermiştik geçtiğimiz hafta itibariyle Parlamento Başkanlığına. Böyle bir karar çıktığını değerli hemşehrilerime bildirmek istiyorum.

Ayrıca bütün bu işleri zamanda yapıp yapmadığı konusunda, yeterli yapıp yapmadığı konusunda da takipçi olmaya devam edeceğimizi de bildirmek isterim ”

(Haber Merkezi)