X
    Categories: Gündem

Ankara’da Öğretmenlere Müdahale: 11 sendika yöneticisi gözaltına alındı

Ankara’nın merkezinde, TBMM yakınında öğretmenler ve sendika yöneticilerine müdahale edildi. EĞİTİM SEN ve bağlı sendikalar, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı protesto düzenlemek isterken polis müdahalesiyle karşılaştı. Yapılan açıklamada, “Anayasal hakkımızı kullanmak ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı tepkimizi ifade etmek istedik, ancak güvenlik güçleri müdahale etti” denildi.

Yürüyüş ve TBMM Meclis parkında oturma eylemi gerçekleştirmek isteyen EĞİTİM SEN, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Açıklamada, “Güvenlik güçleri, başka bir sendikanın yürüyüşüne izin verirken, EĞİTİM SEN’in yürümesini ve basın açıklaması yapmasını engelledi. 11 kişi gözaltına alındı” ifadeleri yer aldı. “Yöneticilerimiz ve üyelerimiz yerlerde sürüklendi, gözlerine gaz sıkıldı. Bu durum, anayasanın temel hak ve özgürlüklerin polis zoru ve şiddetiyle ortadan kaldırılmasıdır” denildi.

EĞİTİM SEN, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı çıkarak, kanunun öğretmenlik mesleğini değersizleştirdiğini, öğretmenlerin iş güvencesini tehdit ettiğini ve eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını savundu. Ayrıca, kanunun eğitim emekçilerinin haklarını zayıflattığını, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirdiğini belirtti. Yasa teklifinin hazırlanma sürecinde yalnızca yandaş sendikaların düşüncelerine başvurulduğunu ifade etti. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmediğini ve birçok noktada keyfiliğe yol açabilecek açık noktalar barındırdığını söyledi.

İktidara çağrıda bulunarak, “ÖMK’yi derhal geri çekin” denildi ve “Gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsanız ILO ve UNESCO ortak belgesi olan ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metnini esas alın” çağrısında bulunuldu. Ayrıca, 9 Temmuz’da Kızılay’da yaşanan olaylarla ilgili olarak güvenlik güçleri ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. “Bu saldırılar fiili ve meşru mücadelemizden geri adım attırmayacak” ifadeleriyle açıklama sonlandırıldı.

11 sendika yöneticisi  gözaltına alındı

Gözaltına alınanlar arasında İzzet İLDEŞ (EĞİTİM SEN MYK üyesi), Bülent TÜRKMEN (TÜM BEL-SEN MYK üyesi), Emre BAŞER (ESM MYK üyesi), Hasan KARAKAYA (KESK Disiplin Kurulu Üyesi), Gülhan ŞİMŞEK (EĞİTİM SEN Ankara 3 Nolu Şube Başkanı), Okan BALCI (EĞİTİM SEN Kırklareli Şube Başkanı), Doğuş AYBER (EĞİTİM SEN İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı), Mehmet Mustafa ÖZKILIÇ, Muzaffer Can ERDOĞAN, Yusuf ŞANLI ve Aziz IŞIK yer alıyor.