X
    Categories: Gündem

RTÜK’ün Açık Radyo’ya cezasına yürütmeyi durdurma kararı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yayın durdurma kararına uyulmadığı gerekçesiyle yayın lisansını iptal ettiği Açık Radyo’nun başvurduğu idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Açık Radyo’nun internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamaya göre, radyo yönetiminin savunmaları alınana kadar kararın yürütmesinin durdurulduğunu açıkladı.

Yürütme kararının gerekçesi için şu açıklama yapıldı:

“Davaya konu işlem, program yayınının durdurulmasına yönelik olduğundan ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunduğundan, davalı idarenin savunması ve ara karar cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar, dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiş bulunmaktadır.”

Radyo yönetimi sürece ilişkin RTÜK yönetimine de başvuru yapıldığını aktardı.

Açık Radyo gelen destek mesajlarına da teşekkür etti.

Açık Radyo yetkilileri, lisans iptali kararı sonrası yapılan ilk açıklamada elektronik ortamda yapılan tebligat nedeniyle teknik bir sorun yaşadıklarına dikkat çekerek, RTÜK’ün yayın durdurma kararını “yerine getirmeme yönünde bir iradeleri olmadığını” kaydetmişti.

X sosyal medya hesabında paylaşılan açıklamada, “İfade özgürlüğünün ihlaline tekabül eden son durum son derece vahimdir” denilmişti.

TGS: Karar Anayasa’nın düşünce ve ifade özgürlüğünü düzenleyen 26. Maddesi’ne aykırıdır

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise kararı eleştirerek, RTÜK’ün, “Açık Radyo ile ilgili verdiği lisans iptal kararı, açıkça Anayasa’nın düşünce ve ifade özgürlüğünü düzenleyen 26. Maddesi’ne aykırıdır” mesajını yayınlamıştı.

Sendika, “Özerk bir kurum olması gereken RTÜK bu kararı derhal geri çekmelidir” çağrısında bulunmuştu.

RTÜK Üyesi Tuncay Keser ise RTÜK’ün, “en ağır cezasını” Açık Radyo için uyguladığını savunmuştu.

“Yaptırım kararının bir kısmını yerine getirmediği için” Açık Radyo’nun yayın lisansının oy çokluğuyla iptal edildiğini söyleyen Keser, kararın “basın ve ifade özgürlüğüne ağır bir darbe” içerdiğini belirtmişti.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF), Uluslararası PEN, ve Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO) gibi basın ve ifade özgürlüğü kuruluşlarıyla birlikte, Türkiye’nin yayın düzenleyicisi RTÜK’ün bağımsız radyo istasyonu Açık Radyo’nun lisansını iptal etme kararını kınadığını açıklamıştı.

13 Kasım 1995’te yayına geçen Açık Radyo, İstanbul ve çevresine yayın yapan “bölgesel bir radyo istasyonu” olarak tanımlanıyor.

Açık Radyo’nun internet sayfasında, “Faaliyetlerinde kâr amacı gütmeyen bir şirket olan Açık Radyo hiçbir çıkar ve sermaye grubuna bağlı değil” ifadeleri yer alıyor. (BBC Türkçe)