X
    Categories: Gündem

Yenişehir Belediyesi CEMR sözleşmesini imzaladı

Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin (CEMR), Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı sözleşmesini imzaladı. 

Yenişehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştiren imza töreninde konuşan Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Safiye Akdağ, “CEMR sözleşmesinin tüm maddeleri; bizim hayata geçirmekle sorumlu olduğumuz Yerel Yönetimler Tutum Belgemizde bulunmaktadır” dedi. 

Avrupa’daki yerel ve bölgesel yönetimlerin yetkilerini kullanmak ve ortaklıklar oluşturmak suretiyle hazırlanan CEMR sözleşmesi kadın ve erkekleri yerel yaşamda ve yönetimde eşitliği şartlarını içeriyor. Sözleşmenin maddelerini zaten uyguladıkları ve bu sözleşme ile yenilediklerini ifade eden Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Safiye Akdağ şunları söyledi; “Yerel yönetimler ilkelerimizi, proje ve politikalarımızı takip eden siz basın emekçileri ve kamuoyu tarafından bilinmektedir ki bizim için belediyecilik, sadece yol, su, kanalizasyon gibi alt ve üst yapı sorunlarını çözme değildir. Elbette söz konusu hizmetler temel ve zorunlu çalışma alanlarıdır. Ancak gerek geldiğimiz parti geleneğinde gerekse yerel yönetimler alanındaki tutum ve ilkelerimizde; toplumun bütün sorunlarına karşı sorumluluk duyma ve çözüme dönük projeler ve politikaları hayata geçirmeyi savunan bir anlayışa sahip olduk hep”

CEMR ile tutum belgemizi yeniledik

Kent ve kent yönetiminin sadece teknik bir olgu olmadığını söyleyen Akdağ, ” sosyal, kültürel, ekonomik sorunların yani insana ve çevreye dahil birbirini etkileyen tüm sorunların çözümüne demokratik ve evrensel insan haklarını gözeten bir yerelden yönetim inancına sahibiz.   Aynı zamanda kent sorunlarına gönül bağıyla dokunarak, bir kentin gerçek anlamda yaşanabilir bir yaşam alanına dönüşebileceğine inanıyoruz. Bu temelde bugün imzaladığımız Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı olan CEMR sözleşmesini basın ve kamuoyuyla paylaşırken, öncelikle söz konusu sözleşmenin bizim için yeni bir adım, yeni bir yol olmadığını, uluslararası bu sözleşmeyi imzalayarak aslında yerel yönetimler tutum beyannamemizi de yenilemiş oluyoruz. Çünkü CEMR sözleşmesinin tüm maddeleri; bizim hayata geçirmekle sorumlu olduğumuz Yerel Yönetimler Tutum Belgemizde bulunmaktadır” dedi.

Hem yönetimde hem hizmette eşit temsiliyet

Sözleşmeyi Eş Başkan Mehmet Ergün ile birlikte imzalayan Akdağ, “Bilindiği üzere hem yönetimde eşit temsiliyeti hem de hizmet alanındaki toplumsal cinsiyet eşitliğine hizmet edecek proje ve politikaları üreten, hayata geçiren ve bunun demokratik mücadelesini veren bir yerel yönetim pratiğimiz ve iddiamız vardır. Dolayısıyla bu sözleşme toplumun tüm kesimlerini de içine alan sosyal bir adalet mekanizmasını da oluşturabilecek bir sözleşmedir. Çünkü bir kente dair politikaların projelerin merkezinde haklar ve eşitlik ilkesi yoksa ve hizmetler ortak akılla ve halk için yapılmıyorsa orda toplumsal bir eşitlik ilkesinden de bahsetmek mümkün olmayacaktır.

Bu nedenle hayata geçirdiğimiz Eş Başkanlık Sistemi ile temsiliyette ve yaşamın tüm alanlarında eşitlik anlayışını toplumsallaştırmak, hizmette tüm kesimlerin insani demokratik haklarını gözetmek anlayışımız, bugüne kadar ki çalışmalarımızda olduğu gibi önümüzdeki stratejik plan çalışmalarında da yer alacaktır” ifadelerini kullandı. 

 

(Haber Merkezi)