X
    Categories: Gündem

AKP’li eski bakanın kardeşine verilen ihale meclis gündemine taşındı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Diyarbakır Bağlar’daki altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı işinin ihalesini pazarlık usulünden 2 milyar 75 milyon TL’ye AKP’li eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in kardeşlerinin şirketi ENSA’ya vermesini meclis gündemine taşıdı.

Bakan kardeşlerine sayısız ihale

Çevre ve Şehir Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması üzerine soru önergesi veren Ceylan Akça Cupolo önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi; 15 Temmuz 2024 tarihinde kamuoyuna yansıyan bilgilere göre; TOKİ, ‘Deprem Bölgesi Acil Yatırımları’ başlığı altında Diyarbakır Bağlar’daki altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı işinin ihalesini pazarlık usulünden 2 milyar 75 milyon TL’ye AKP’li eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in kardeşlerinin şirketi ENSA’ya vermiştir. T24’te yayınlanan haberin detaylarında “TOKİ, “Deprem Bölgesi Acil Yatırımları” adı altında Diyarbakır Bağlar’daki altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı işi için ihale ilanına çıktı. Kamu İhale Kanunu’nun 21b maddesiyle pazarlık usulünden yapılan ihale en düşük teklifi veren, AKP’li eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in kardeşlerinin şirketi ENSA Yapı ve İnşaat’a verildi. İhalenin bedeli ise 2 milyar 75 milyon TL olarak açıklandı. Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in kardeşleri Ömer Faruk Ergezen, Ali Haydar Ergezen’e ait ENSA Yapı ve İnşaat, devletten pek çok inşaat ihalesi aldı. Bunların başında İzmir Alsancak Stadı, Aliağa Cezaevi, Batman Adalet Sarayı, İstanbul Kayabaşı’nda toplu konut inşaatları, Hatay Cezaevi geliyor. Aliağa Cezaevi ihalesini “davetli” ihale yöntemi ile alan ENSA Yapı, işi 124 milyon 444 bin TL’ye üstlenmişti” denmektedir”

Murat Kurum’a 5 soru

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yazılı olarak  cevaplanması üzerine şu 5 soruyu sordu;

1-Diyarbakır Bağlar’daki altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı işinin ihalesinin Kamu İhale Kanunu’nun 21b maddesi uyarınca pazarlık usulü ile yapılmasının gerekçesi nedir? Bu projede aciliyet arz eden hususlar nelerdir?

2-İhaleye kaç şirket davet edilmiştir ve bu şirketler hangi kriterlere göre belirlenmiştir? İhalede başka teklifler verilmiş midir? Verildiyse en düşük ve en yüksek teklifler nelerdir?

3-İhalenin ENSA Yapı ve İnşaat’a verilmesinde, şirketin AKP’li eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in kardeşlerine ait olmasının etkisi olup olmadığına dair bir araştırma yapılmış mıdır? Bu konuda herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığı nasıl değerlendirilmiştir?

4-ENSA Yapı ve İnşaat’ın geçmişte aldığı diğer kamu ihaleleri hangi yöntemlerle gerçekleştirilmiştir? Bu ihalelerin detayları nelerdir ve bu projelerin tamamlanma sürecinde herhangi bir aksama veya yolsuzluk iddiası yaşanmış mıdır?

5-Deprem Bölgesi Acil Yatırımları kapsamında başka hangi projeler planlanmaktadır ve bu projeler için hangi ihale yöntemleri kullanılacaktır?

 

(Haber Merkezi)