X
    Categories: Gündem

Üç ayda Marmara cezaevlerinde 2 bin 916 hak ihlali yaşandı

MA

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Marmara Bölgesi’nde bulunan 23 cezaevine dair hazırladığı üç aylık hak ihlali raporunu açıkladı. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan rapor, derneğin Beyoğlu’ndaki merkezinde düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.

Toplantıya İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve Hapishane Komisyonu üyeleri katıldı. İHD Hapishane Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin, derneğe başvuruda bulunan 100 mahpus arasında 11’inin Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerinden olduğunu belirtti.

Üç ay içinde 7 mahpus cezaevlerinde yaşamını yitirdi

Raporda, Nisan ayında 26, Mayıs ayında 36 ve Haziran ayında 38 başvuru olduğu belirtilirken, bu başvuruların 30’unun kadın, 70’inin ise erkek tutsaklardan geldiği ifade edildi.

Üç ay içinde toplamda 2 bin 916 hak ihlali tespit edildi. Bu ihlaller arasında yaşam hakkı ihlali, kötü muamele, darp ve işkence, sağlık ve tedavi hakkı, iletişim hakkı, beslenme hakkı, açlık grevleri, adalete erişim hakkı ve adil yargılanma hakkı yer aldı. Özellikle yaşam hakkına yönelik sekiz ihlal raporlandı; bunlar arasında can güvenliğine yönelik tehditler, intihar girişimleri ve koğuş arkadaşları tarafından ölümle tehditler yer aldı.

Raporda ayrıca, üç ay içinde 7 mahpusun cezaevlerinde yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı

(Haber Merkezi)