X
    Categories: Gündem

Esad’dan sürpriz Moskova ziyareti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Rusya lideri Vladimir Putin, Moskova’da bir araya geldi. Kremlin Sarayı’ında yapılan görüşmede Putin, ziyaret için teşekkür ederek, şunları söyledi: “İlişkilerimizin tüm boyutlarını ele alma fırsatımız var. Son görüşmemizden bu yana uzun bir süre geçti. Elbette, bir bütün olarak bölgedeki durumla ilgili görüşlerinizi de duymak isterim. Ne yazık ki durumun kötüye gitme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu durum Suriye’yi doğrudan ilgilendiriyor. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz konusunda da pek çok soru işareti var. Umut vaat eden bazı alanlar var ve bunları da sizinle görüşebilmeyi umuyorum.”

Esad ise ziyaretin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yıldönümüne denk geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz on yıllar boyunca ülkelerimiz zorlu sınavlardan geçtiler. Bu on yıllar aynı zamanda ülkelerimizde karmaşık dönüşüm süreçlerine de sahne oldu. Ancak tüm bu yıllar boyunca ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin güvene dayalı olması, ülkelerimizin olgunluğunun bir göstergesidir.

Dünyadaki ve özellikle Avrasya bölgesindeki güncel gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, bugünkü toplantımız tüm bu gelişmelerin ayrıntılarının yanı sıra olası görünüm ve senaryoların ele alınması bakımından da son derece önemlidir.”

İki lider daha önce 15 Mart 2023’te Kremlin’de bir araya gelmiş ve görüşmeleri üç saat sürmüştü. Putin ve Esad 23 Mart 2024’te bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, Esad Crocus Belediye Binası’na düzenlenen terör saldırısı dolayısıyla aramıştı. 

Önceden açıklanmadı

Esad’ın dün akşam geldiği Moskova’da Putin ile görüşmesi önceden duyurulan bir görüşme olmadığı için sürpriz olarak nitelendirildi. 

Görüşmenin, Rusya’nın arabuluculuğunda Erdoğan ve Esad’ın bir araya geleceği haberlerinin yoğunlaştığı bir döneme denk gelmesi dikkati çekti. 

Hafta başında üç liderin Ağustos ayında Moskova’da buluşabilecekleri yönünde haberler ortaya açılmış, ancak bu taraflarca doğrulanmamıştı. 

Türkiye-Suriye ilişkileri

Basında yer alan haberlerde, Putin’in Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normale döndürülmesi yönünde çaba harcadığı belirtiliyor. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Esad’ın Moskova’da bir araya gelebileceğine dair basında çıkan haberleri yorumlarken, Rusya’nın Türkiye ve Suriye arasındaki diyaloğun geliştirilmesine yardımcı olmak istediğini söyledi.

Peskov, “Türk ve Suriyeli temsilciler arasında çeşitli düzeylerde belirli etkileşimlerin kolaylaştırılması konusu gerçekten de gündemde. Şu anda daha spesifik bir şey söyleyemem” demişti.  (Ajans Bizim)