X
    Categories: Gündem

Venezuela’da Maduro tartışmalı seçimin galibi ilan edildi

Seçim Konseyi tarafından yayınlanan geçici sonuçlara göre Venezuela’daki başkanlık seçimlerini Devlet Başkanı Nicolas Maduro kazandı. Maduro’nun yakın müttefiki olan Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Elvis Amoroso, kullanılan oyların yüzde 80’inin sayılmasıyla birlikte Maduro’nun yüzde 51.2 çoğunluğa sahip olduğunu, buna karşılık en büyük rakibinin oyların 44.2’sini aldığını söyledi.

Venezuela muhalefeti oy sayımında yaygın bir sahtekarlık yapıldığını iddia etti ve sonuca itiraz etmeye hazırlanıyor. Edmundo Gonzalez’in arkasında birleşen muhalefet, 11 yıldır iktidarda olan Maduro dönemine son vermek istiyordu. Muhalefet kendi oy sayımını açıklayabilmek için ülke genelindeki seçim merkezlerine binlerce gözlemci gönderdi. Ancak Gonzalez liderliğindeki koalisyonun sözcüsü, gözlemcilerinin birçok oy verme merkezinde “ayrılmaya zorlandığını” açıkladı. Muhalefet ayrıca, hükümetin oyları çalmaya çalışacağına dair yaygın korkuların ortasında, destekçilerine kapanıştan sonraki “belirleyici saatlerde” sayım sürecini doğrulamak için oy verme merkezlerinde nöbet tutmaları çağrısında bulunmuştu.

Maduro’nun söylemleri iddiaları körükledi

Kamuoyu yoklamaları Gonzalez’in Maduro karşısında açık ara önde olduğunu gösteriyordu. Birçok seçmen, önce Hugo Chavez, ardından Nicolas Maduro ile 25 yıldır iktidarda olan sosyalist PSUV partisi döneminin değişmesini istediklerini söylüyordu. PSUV sadece yürütme ve yasamanın değil, aynı zamanda yargının da büyük bölümünün kontrolünü ele geçirdi. 2018’deki son seçim yaygın bir şekilde ne özgür ne de adil olarak nitelendirilmişti ve bu seçim öncesinde de seçimlerin usulsüzlüklerle dolu olabileceğine dair yaygın bir korku vardı. Bu korkular, “hile ya da sahtekarlıkla” kazanacağını söyleyen Maduro tarafından daha da körüklendi. Muhalefet yine de seçime olumlu yaklaştı ve destekçilerinin kitlesel olarak sandığa gitmesi halinde hükümetin “seçimi çalmasının” çok zor olacağını savundu.

Üçüncü dönemini tamamlamak isteyen Maduro, şimdiye kadarki en zorlu mücadelesini en beklenmedik rakiplerinden aldı: Nisan ayında muhalefetin güçlü ismi Maria Corina Machado’nun yerine son anda aday gösterilmeden önce seçmenler tarafından tanınmayan emekli bir diplomat olan Edmundo González.

Oy Verme Süreci ve Usulsüzlük İddiaları

Venezuela’da oy verme işlemi elektronik ortamda yapılıyor. Seçmenler bir oylama makinesinde tercih ettikleri adaya atanmış bir düğmeye basıyor. Elektronik sonuçlar CNE merkezine gönderiliyor, ancak makine aynı zamanda bir kağıt çıktı da basıyor ve çıktı daha sonra bir oy sandığına yerleştiriliyor. Yasa gereği, partilerin her oy verme merkezinde yapılan bu kağıt makbuzların sayımına gözlemci göndermelerine izin veriliyor, ancak birçoğunun bunu yapması engellendiği belirtiliyor. Muhalefet, basılı çıktıların üçte birinden daha azına erişim izni verildiğini iddia ediyor. Planları, CNE tarafından açıklanan sonuçlarla uyuşup uyuşmadığını görmek için bu sayımları izlemekti. (Ajans Bizim)