X
    Categories: Gündem

Taliban’dan Yeni Ahlak Yasaları: Kadınların ses ve yüzlerine yasak

Afganistan’da Taliban yönetimi, iktidarı ele geçirmesinden bu yana ilk resmi ahlak yasalarını yayımladı. Yeni yasalar, “iyiliği teşvik etmek ve kötülüğü önlemek” amacıyla getirilmiş olup, kadınların seslerini ve yüzlerini kamusal alanda yasaklayan maddeleri içeriyor. Taliban, 2021’de iktidarı ele geçirdikten sonra “iyi davranışları yayma ve kötülüğü önleme” bakanlığını kurmuştu. Bu bakanlık, Çarşamba günü toplu taşıma ve kamusal kutlamalar gibi günlük yaşamın çeşitli yönlerini kapsayan 114 sayfalık, 35 maddelik bir belge yayınladı. Belgede yer alan kurallar, Taliban lideri Hibatullah Ahundzade tarafından onaylandı.

Bakanlık sözcüsü Mevlevi Abdul Gaffar Faruk, “İnşallah bu İslami yasanın iyiliğin yayılmasında ve kötülüğün ortadan kaldırılmasında büyük fayda sağlayacağını temin edebiliriz” dedi. Bakanlık, kişisel davranışları düzenleme yetkisiyle donatıldı ve yasaları ihlal edenlere uyarı veya tutuklama gibi cezalar verme yetkisi tanındı. Kadınlarla ilgili 13. madde, kadınların kamusal alanda bedenlerini örtmelerini ve başkalarını tahrik etmemek için yüzlerini kapatmalarını zorunlu kılıyor. Ayrıca giysilerin ince, dar veya kısa olmaması gerektiği belirtiliyor.

BM’den kınama: “Kadınların haklarına yönelik kısıtlamalar genişliyor”

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan misyonunun başkanı Roza Otunbayeva, yeni yasaların kadın ve kız çocuklarının haklarına yönelik “zaten tahammül edilemez olan kısıtlamaları” daha da genişlettiğini belirtti. Otunbayeva, “Onlarca yıl süren savaşın ardından ve korkunç bir insani krizin ortasında, Afgan halkı namaza geç kaldığında, aile üyesi olmayan karşı cinsten birine baktığında veya sevdiği birinin fotoğrafını bulundurduğunda tehdit edilmekten veya hapse atılmaktan çok daha iyisini hak ediyor” dedi. BM misyonu, bu yeni yasaların Afganlar ve insani yardım üzerindeki potansiyel etkilerini incelemeye aldığını açıkladı.

Taliban’ın Afganistan’daki yönetimi uluslararası alanda hala tanınmamış durumda. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), geçtiğimiz Çarşamba günü Taliban’ın büyükelçisinin güven mektubunu kabul ederek, bu kararı Afganlara yardım etme ve bölgesel gerilimi azaltma çabalarının bir parçası olarak nitelendirdi. (Ajans Bizim)