Ana Sayfa Özel Haber 12 Mart 2024 246 Görüntüleme

Tunus Devrim Marşı Diyarbakır Newrozunda seslendirilecek

Dünyaca ünlü Tunuslu sanatçı Emel Matlouthi Diyarbakır Newrozunda sahne alacak. Tunus Devrimi ve Arap Baharı’nın marşı olarak gösterilen Kelmti Horra Diyarbakır Newrozunda seslendirilecek. 

Diyarbakır’da (Amed) açıklanan Newroz Deklarasyonu ile 57’si merkezi olmak üzere pek çok yerde kutlanacak olan Newroz Bayramının startı verilmişti. Newrozda sahne alacak sanatçılar ve konuşmacılar da belirlendi.

21 Mart’ta Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Alanında gerçekleştirilecek olan Newroz Programında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı  Tuncer Bakırhan, DEM Parti milletvekilleri  Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Bedran Öztürk’ün konuşmacı olacağı programda Tunuslu sanatçı Emel Matlouthi, İranli Müzisyen Faraj Ali Pour, Mikail Aslan, Arhat ve Xezel Mistefa’nın sahne alacağı belirtildi. 

Tunus Devrim Marşı “Kelmti Horra” Diyarbakır Newrozunda seslendirilecek

Dünyaca ünlü Tunuslu sanatçı Emel Matlouthi’nin sahne alacağı Diyarbakır(Amed) Newrozunda Tunus Devrimi ve Arap Baharının Marşı olarak bilinen “Kelmti Horra” adlı protest şarkısına da seslendirecek.

Emel Matlouthi 2015’te “Kelmti Horra” şarkısını Nobel Barış Ödülü töreninde seslendirmiş ve tüm dünyada yankı bulmuştu. 

Emel Matlouthi  beş ay önce sahne aldığı İstanbul Atatürk Kültür Merkezinde(AKM) Ciwan Hoca’nun “Hey dilbere” şarkısını Kürtçe seslendirmiş ve Türkiye’deki hayranları tarafından büyük beğeni toplamıştı. 

Emel Matlouthi Kimdir?

11 Ocak 1982’de Tunus’ta dünyaya gelen Emel Mathlouthi veya bilinen adıyla Emel, henüz küçük yaşta müziğe ilgi duydu. 10 yaşında ilk bestesini yaptı. 15 yaşında, çevresinin teşviki ve 90’ların büyük pop şarkıcılarından ilham alarak güçlü vokal yeteneklerini keşfetti. 19 yaşında ağır metal ve gotik müziğe ilgi duydu ve Tunus’ta üniversitede ilk metal grubunu kurdu. Birkaç yıl sonra Joan Baez’in sesinden ve fikirlerinden derinden etkilendi, grubunu bıraktı ve fırsat eksikliğinden ve yurttaşlarının ilgisizliğinden duyduğu hayal kırıklığıyla “Ya Tounes Ya Meskina” (Zavallı Tunus) gibi politik şarkılar yazmaya başladı.

2006 yılında, Prix RMC Moyen-Orient Musique yarışmasında finalist olarak yer aldı.  2008 yılında şarkıları Tunus hükûmeti tarafından radyo ve televizyondan yasaklanınca, Paris’e taşınma kararı aldı. Şarkıları hükûmet tarafından yasaklansa da, Fransa’daki canlı performanslarının kayıtları Tunus’ta internet üzerinde dolaşmaktaydı. Arap Baharı’nın 2010’da başladığı vakitler Tunus’taydı ve “Kelmti Horra” şarkısını sokak protestosu sırasında söylerken görüntülendi. Video, isyanın bir marşı hâline geldi ve 2015’te bu şarkıyı Nobel Barış Ödülü töreninde seslendirdi. Olayla ilgili olarak, “Binlerce insanın önünde büyük bir sahnede olmaktan daha ödüllendirici ve heyecan verici bir şey olmadığını düşünmüyorum.” ifadesini kullandı. (Özel Haber)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster