Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşme bugün saat 16:00’da AKP Genel Merkezi’nde gerçekleşecek.
CHP lideri, yargı krizinden ekonomik sorunlara, dış politikadan partisine geçen belediyelerin borçlarına kadar kapsamlı bir dosya ile masaya oturmaya hazırlanıyor. Erdoğan’ın gündeminde ise “yeni anayasa” başlığı var.
CHP Genel Başkanı Özel’in, Erdoğan’dan randevu talebi, iktidar partisinde olumlu karşılanırken, siyasi kulislerde de “iktidar ve muhalefet ilişkileri açısından yeni bir dönemin başlangıcı olup olmayacağı” tartışılıyor. Görüşmenin olumlu geçmesi ve devamının gelmesinin “siyasi iklimi” yumuşatabileceği yorumları yapılıyor.
Özel, görüşme öncesinde CHP’nin eski başkanlarını aradı
Özgür Özel, Erdoğan ile görüşmesinden önce CHP’nin eski genel başkanlarını arayarak görüş ve önerilerini aldı.
CHP lideri Altan Öymen, Hikmet Çetin, Kemal Kılıçdaroğlu ve Murat Karayalçın ile telefonda görüştü.
Özel’in bundan önce partisinin MYK ve Parti Meclisi üyelerini, milletvekillerini, belediye başkanlarını ve il başkanlarını da arayarak görüşlerini aldığı bildirildi.
Bundan önce CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya üzerinden paylaştığı “Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” ifadesi, Özel’e “görüşme kapılarını kapatması” olarak yorumlanmıştı.
Ancak parti kaynakları, Özel’in zaten telefonla bir görüşme planlandığını ve karşı tutumuna rağmen Kılıçdaroğlu ile de görüşeceği ve ziyaretinin nedenlerine ilişkin bilgi vereceği beklentisini dile getirmişlerdi.
İlk nabız yoklaması Kurtulmuş’tan
Erdoğan-Özel görüşmesi öncesinde, yeni anayasa konusunda görüşmeleri başlatmak için insiyatif alan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa ve içtüzük değişikliği konusunda yapacağı liderler turuna Özel’i ziyaret ederek başladı.
Salı günkü ziyaretin ardından açıklama yapan Kurtulmuş, anayasa içeriğiyle ilgili konuşmadıklarını, usul konuştuklarını ve görüşmenin verimli geçtiğini söyledi.
Yargı, ekonomik kriz, dış politika, belediyeler masada olacak
Özel, Erdoğan görüşmesine birden çok konu başlığını taşımayı planlıyor.
Ziyarete ilişkin geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Özel’in ziyaretinde dile getireceği konuları üç temel başlık altında sıraladı:
“Birincisi halkımızın içinde bulunduğu temel sorunların gündeme getirilmesi.
“İkincisi Türkiye’de özellikle anayasal düzeydeki hak ihlalleri. Anayasa’nın hiçe sayıldığı durumlar yaşandı. Aynı şekilde AYM kararlarına uyulmadığını da biliyoruz. Bazı konularda yargıda adım atılması gerekiyor.
“Üçüncüsü de şu anda Türkiye’nin uluslararası alanda yaşadığı sıkıntıların farkındayız. Genel Başkan, ‘Türkiye’de muhalefet görevimizi yaparız ama yurtdışına gittiğimizde de Türkiye partisiyiz’ diyor. Bunun gereği olarak da olası işbirliklerini konuşacaklardır.”
Özel’in bu temel başlıklar altında, emeklilerin sorunlarını dile getirerek, partisinin “en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi” önerisini Erdoğan’a iletmesi bekleniyor.
Ayrıca Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının uygulanması, Gezi davası tutuklularına ilişkin hak ihlallerine dikkat çekerek, mevcut anayasaya uyulması talebini dile getireceği ifade ediliyor.
Görüşmede, Özel’in Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını da gündeme getirmesi ve anayasal hak olan toplantı, gösteri yürüyüşlerine ilişkin kısıtlamaların kaldırılması yönündeki görüşlerini de dile getirebileceği ifade ediliyor.