X
    Categories: Gündem

Sinema oyuncusu, Kongre baskınındaki suçunu kabul etti

Bob’s Burgers adlı animasyon dizisindeki rolüyle tanınan komedyen Jay Johnston, 6 Ocak’ta ABD Kongre Binası’nda meydana gelen isyana karıştığı gerekçesiyle suçunu kabul etti.

Johnston, yaptığı açıklamada bir sivil kargaşa sırasında görevlileri engellemek suçunu kabul etti. 55 yaşındaki oyuncu Ekim ayında hüküm giyecek ve beş yıla kadar federal hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Johnston’ın Hollywood’da 1990’ların ortalarına kadar uzanan oyunculuk geçmişi var. Oyuncu Anchorman ve Men in Black II gibi filmlerde de rol aldı. Oyuncu, “Anchorman: The Legend of Ron Burgundy” filminde sokaklarda kavga eden bir haberciyi canlandırıyordu, “Bob’s Burgers” televizyon dizisinde bir pizzacı sahibini seslendirdi 

İnternet dedektifleri, Mart 2021’de FBI tarafından yapılan bir sosyal medya paylaşımından onu 6 Ocak isyanının bir katılımcısı olarak tanımladı.

Yetkililer Johnston’ın diğer isyancılarla birlikte Kongre Binası girişini koruyan polis memurlarına yönelik “grup saldırısına katıldığını” ve “çalıntı bir polis kalkanının dışarı çıkarılmasına yardım ettiğini” belirtiyorlar. 

Mahkeme belgelerine göre Johnson bir tanıdığına gönderdiği kısa mesajla orada olduğunu da itiraf etti. “Haberler bunu bir saldırı olarak sundu. Aslında saldırı değildi. Bir tür saldırıya dönüştüğünü düşündüm. Tam bir karmaşaydı. Göz yaşartıcı gaz sıkıldı ve ben bunu oldukça tatsız buldum” diye yazmış. 

Johnston, Aralık ayında, iddiaların ortasında, Bob’s Burgers’dan kovuldu.

Hayranların en sevdiği karakter olan İtalyan restoran işletmecisi Jimmy Pesto’yu seslendiriyordu. Karakter 2023 yılında yeniden canlandırıldı ve son sezonunda diziye geri döndü.

Johnston geçen yaz Kaliforniya’da tutuklanmış ve başlangıçta dört suçtan yargılanmıştı. İtiraf anlaşmasına göre tek bir sivil kargaşa suçlamasını kabul ederken diğer üç suç düşürüldü. Ceza duruşması 7 Ekim’de yapılacak.

Adalet Bakanlığı’na göre 6 Ocak 2021 tarihinde Washington DC’de meydana gelen şiddet olaylarındaki rolleri nedeniyle yaklaşık 1.500 kişi suçlandı.

Bu kişilerden 800’den fazlası, kolluk kuvvetlerine saldırıdan kışkırtıcı komploya kadar çeşitli federal suçlamaları kabul etti. 540’tan fazla kişi cezaevine girdi (Ajans Bizim)