Ana Sayfa Politika 30 Temmuz 2024 54 Görüntüleme

DEM Parti Batman’da gözaltına alınan kadınlar için İHİK’e başvurdu

DEM Parti, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi ve Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan yurttaşların durumuyla ilgili İHİK'e başvurdu

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM Parti), Batman M Tipi Kapalı Cezaevi ve Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan yurttaşların durumuyla ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvuruda bulundu ve konuya ilişkin Adalet Bakanlığına soru önergesi verdi.

DEM Parti, Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Dereiçi köyünde 6 Temmuz’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 14 kişinin serbest bırakılmasının ardından yaşanan hukuki süreçle ilgili olarak, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvuruda bulundu. Başvuruda, serbest bırakılan yurttaşlardan Emine Kaya (54), Nezete Bölek (58), Sare Kaya (59) ve diğerlerinin, savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildikleri belirtildi. Cezaevinde yaşlı ve hasta tutuklulara yönelik kötü muamele ve hak ihlallerinin yaşandığı, özellikle üç annenin cezaevine girişte çıplak arama dayatmasıyla karşılaştığı ifade edildi​

Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yönelik bir soru önergesi verdi. Önergede, Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Dereiçi köyünde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 14 kişinin serbest bırakılmasının ardından yeniden tutuklanmaları sürecindeki hukuki işlemler sorgulandı. Ayrıca, tutukluların cezaevinde maruz kaldıkları kötü muamele ve hak ihlalleri ile ilgili detaylı bilgiler verildi. Önergede, özellikle kronik rahatsızlıkları bulunan tutukluların sağlık durumlarının acilen incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması talep edildi​. 

İHİK’e 3 talepte bulunuldu

Batman Milletvekili Zeynep Oduncu’nun İHİK’e yaptığı başvuruda şu hususular talep edildi:

1-Başvuruda belirtildiği üzere, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi ve Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan yaşlı yurttaşların durumuyla ilgili komisyon bünyesinde bulanan Hükümlü ve Tutuklu Hakları İnceleme Alt Komisyonu üyelerince ziyaret edilmesi, 

2-Alt Komisyonun tutuklanan bu yurttaşların karşı karşıya kaldığı süreci ve yaşadıkları ağır sağlık sorunlarının tespitleri yerinde yaparak, bunu rapor haline getirmesini,

3-Yaşanan hak ihlallerinin ortadan kaldırılması ve daha fazla mağduriyetin yaşanmaması için Komisyon’un Adalet Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmasını ve yapılacak çalışmalardan tarafımın bilgilendirilmesini talep ederim

Adalet Bakanına 9 soru

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması istemiyle verilen soru önergesinde şu 9 soruya yer verildi:

1- Kronik hastalıkları bulunan ve yaşlılık nedeniyle cezaevinde kalma koşulları daha da zorlaşacak olan kişiler için neden adli kontrol tedbirleri uygulanmamaktadır?

2- Tutuklama bir tedbir değil de neden cezalandırma yöntemi olarak kullanılmaktadır?

3- Soruşturma aşamasında yasal koşulları oluşmadığı halde otomatik bir şekilde dosyanın kısıtlanması kararları neden alınmaktadır?

4- Tutuklu hasta ve yaşlı mahpusların tahliyelerini engelleyerek onların sağlık ve yaşam hakkını ihlal eden uygulamalarla ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

5- Hasta mahpusların hastaneye sevk ile Adli Tıp Kurumu’na sevk süreçlerinin hızlanması için girişimde bulunacak mısınız?

6- Kısıtlama kararları savunma hakkını ihlal ettiğine göre Anayasa’ya aykırı bu kanun maddesi ve uygulaması konusunda Bakanlığınız bir girişimde bulunmayı düşünüyor mu?

7- Çıplak arama uygulaması Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere aykırı değil midir?

8- Çıplak arama dayatmasıyla ilgili bugüne kadar Bakanlığınıza kaç şikâyet iletilmiştir? Bu şikayetlerle ilgili ne tür çalışmalar yapılmıştır?

9- Yukarıda anlatılan çıplak arama sebebiyle kişilere kötü muamelede bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmış mıdır?

 

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster