Ana Sayfa Politika 3 Ağustos 2024 46 Görüntüleme

DEM Parti’den Şengal Soykırımı Açıklamaları

DEM Parti Kadın Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu Şengal katliamının 10.yılında 3 Ağustos'un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” ilan edilmesi çağrısında bulundu

3 Ağustos 2014’te IŞİD’in Şengal’de Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği soykırımın üzerinden 10 yıl geçti. Binlerce kadın ve çocuk soykırıma uğrarken, 6 bin kadın ve çocuk esir alınmış, 400 bin Êzidî zorla göçertilmiştir. DEM Parti Kadın Meclisi ve DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu,  soykırımın yıl dönümünde açıklamalar yaparak, 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak ilan edilmesi çağrısında bulundu.

DEM Parti Kadın Meclisi’nin Açıklaması

DEM Parti Kadın Meclisi, IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamların kadın ve çocukları nasıl etkilediğini vurguladı:

“Kapitalist erkek egemen iktidarlar eliyle beslenen IŞİD çetelerinin saldırısı sonucu binlerce kadın, çocuk soykırıma uğrarken 6 bin kadın ve çocuk esir alınmış, 400 bin Êzidî zorla göçertilmiştir. Binlerce kadının akıbeti ise hala bilinmemektedir. Gerçekleştirilen katliamda esir alınan Êzidî kadınlara işkence edilmiş, kadınlar köle pazarlarında satılarak din değiştirmeye zorlanmıştır.”

Açıklamada ayrıca, tarih boyunca Şengal’in defalarca hedef alındığı belirtildi: “Êzidî kadınlar, halklar tüm bu fermanlara rağmen kendi inançlarını, dilini ve kültürünü yaşatmaktan vazgeçmemiştir. Tıpkı 74’üncü ferman olarak kabul edilen ve IŞİD çeteleri eliyle gerçekleştirilen soykırım ve kadın kırımı politikalarına karşı mücadele etmekten vazgeçmedikleri gibi.”

Êzidî kadınlarının direnişine de dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi: “Saç örgülerini bir direniş sembolüne çeviren Êzidî kadınlar büyük bir inanç ve kararlılıkla Şengal’de yeni yaşamın inşasında öncülük etmeye devam ediyor. Her türlü soykırım politikasına rağmen kadınlar bugün Şengal’de yaşamlarına, yaşam alanlarına yönelik saldırılara karşı öz savunmasını gerçekleştirerek, hala devam eden saldırılara karşı direniyor.”

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun Açıklaması

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, açıklamasında Êzidî halkının yaşadığı zulme dikkat çekti:

“İnsanlık tarihi boyunca çeşitli halklar ve inançlar soykırıma maruz bırakılmış, zorla yerlerinden edilmiş ve asimilasyona uğramıştır. Êzidî halkı da katliamlara en fazla maruz kalmış halklardan biridir.”

DEM Parti, Türkiye’nin de bu katliamı soykırım olarak tanıması gerektiğini vurguladı: “Türkiye de Êzidîlere yönelik bu katliamı soykırım olarak tanımalı ve yıllardır Şengal’e dönük sürdürdüğü saldırgan politikalarından vazgeçmelidir. Yerlerinden göçertilmiş Êzidîlerin topraklarına dönmesi ve halen IŞİD çetelerinin elinde olan Êzidîlerin özgürleşmesi için adımlar atmalıdır.”

Açıklamada, Êzidî halkının direnme gücü ve inancına da vurgu yapıldı: “Êzidî halkı, maruz kaldığı onca baskı, zulüm, göç ve katliamlara karşı direnerek kendi inancını, kültürünü ve varlığını korumuştur. 3 Ağustos Êzidî Soykırımının 10’uncu yıldönümü vesilesiyle Êzidî halkının yanında olduğumuzu belirtiyor, yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz.”

Uluslararası Destek Çağrısı

Her iki açıklamada da, IŞİD’in Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın bir soykırım olarak tanınması ve Êzidî kadınların direnişinin uluslararası alanda desteklenmesi gerektiği vurgulandı. DEM Parti Kadın Meclisi ve DEM Parti, 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak ilan edilmesi çağrısında bulundu.

 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster