X

Cezaevindeki belediye eş başkanının tedavisi engelleniyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Ağrı Doğubayazıt ilçesi  Belediye Eşbaşkanı Delal Tekdemir, yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen tedaviye erişemiyor. Tekdemir, Doğubeyazıt ilçesinde 5 Şubat 2017 tarihinde tutuklandı ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. 2018 yılında tahliye edilen Tekdemir, cezasının Yargıtay’da onanması üzerine 2022 yılında yeniden tutuklandı. Şu an Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Tekdemir, cezaevine girmeden önce geçirdiği ameliyat sonucu dizlerine takılan protezlerden kaynaklı ciddi ağrılar yaşıyor.

Ablam cezaevinde tedavi edilmiyor

Tekdemir’in kardeşi Mehmet Tekdemir, ablasının dizlerindeki protezlerin yanı sıra guatrı ve nefes darlığı sorunlarının olduğunu söyledi. Tekdemir, “Hastalıkları ilerleyince tahliye edildi. Ablam tutuksuz yargılandığı sırada 2021’in sonlarına doğru cezası Yargıtay’da cezası onaylandı. İstanbul’da gözaltına alındı ve tutuklandı. Ablam cezaevinde tedavi edilmiyor. Ağrıları başladığında sadece bir iğne yapıyorlar. Cezaevinde çok sayıda kanser hastası var ve bu yönde raporlar olmasına rağmen onlar için bu raporlar geçersiz sayılıyor” dedi.
Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) tarafsızlığını yitirdiğinin altını çizen Tekdemir, ATK’nin siyasetin gölgesinde kaldığını ve talimatla hareket ettiğini söyledi. Tekdemir, şunları söyledi: “Bütün yargı da AKP-MHP’nin elinde. Talimatlar olmadan karar vermiyorlar, tutsakları tedavi etmiyorlar ve serbest bırakmıyorlar. Katilleri, hırsızları serbest bırakırken, özgürlük davası için mücadele edenleri ise cezalandırıyorlar. Kamuoyunun hasta tutsaklar konusunda hassas olmaları gerekiyor. Öncelikle Kürt halkı daha duyarlı olmalıdır. Devletten bir beklentileri olmamalı. Söz konusu Kürt olunca herkes bir oluyor ve bundan taviz vermiyorlar. Muhalefet artık bu konuları daha çok gündeme getirmeli.” (MA)