Ana Sayfa Foto Galeri, Politika 7.08.2024 65 Görüntüleme

Hatimoğulları Iğdır’da Emekçilerle Buluştu: “Sesiniz Olmak İçin Elimizden Gelen Çabayı Göstereceğiz”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Ekmek ve Adalet Buluşmaları kapsamında Iğdır’da tarım işçileri ve berivanlarla bir araya geldi. Hatimoğulları’na DEM Parti PM üyeleri, Kadın Meclisi üyeleri, Ekmek ve Adalet Buluşmaları Koordinasyonu üyeleri, Iğdır il yöneticileri, milletvekilleri ve belediye eş başkanları eşlik etti.

Ekonomik Krize İsyan Eden İşçiler

Patlıcan ve domates tarlalarında çalışan çoğunluğu kadın işçiler, yaşanan ekonomik krize isyan ederek, “Bu güneşin altında günlük 400 TL’ye çalışıyoruz. Geçimimizi sağlayamıyoruz. Tarla sahipleri de zarar ediyor” dedi. Bir kadın işçi, “Bunlar ülkeyi batırdı. Kira ödüyoruz, çocuklarımıza bakıyoruz ama geçinemiyoruz. Bu tarla maliyetini çıkaramıyor. Bizi batırdılar, karnımızı doyuramıyoruz. Gelip bu güneşin altında çalışmak zorunda kalıyoruz. Korkmayın, konuşun. Ne yapacaklar, boynumuzu mu vuracaklar?” diye ekledi. Tarla sahipleri ise ürünlerinin para etmediğini, zarar ettiklerini, ürünlerinin tarlada çürüdüğünü belirtti.

Hatimoğulları: “Emekçi Kadınların Sesi Olmak İçin Çaba Gösteriyoruz”

Hatimoğulları, Ekmek ve Adalet Buluşmalarının amacının bu tür sorunları görünür kılmak ve çözüm üretmek olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Biz DEM Parti olarak Türkiye’nin her yerinde Ekmek ve Adalet Buluşmalarımız kapsamında halkımızla bir araya gelmeye çalışıyoruz. Siz de çok iyi özetlediniz; ne üretici ne emekçi kazanıyor. Bugün bu ülkede çiftçiliği de üreticiliği de bitirdiler. Bugün bu ülkede çok derin bir yoksulluk var. Ne çiftçi kazanıyor ne de emekçi kazanıyor. Biz de bununla mücadele etmek için yollara düştük. Türkiye’nin her yerinde DEM Parti sokaklarda, alanlarda. Siz değerli üreticilerle, çiftçilerle, emekçilerle bir arada olmaya devam edeceğiz. Bu bir mücadeledir. Biz de bu süreçte hem Meclis’te hem Ankara’da, merkezi ve yerel siyasette siz emekçilerin, emekçi kadınların sesi soluğu olmak için elimizden her çabayı gösteriyoruz.”

Berivanların ve Hayvan Yetiştiricilerinin Sorunları

Hatimoğulları ve beraberindeki heyet, Korhan Yaylasında berivanlar ve hayvancılık yapanlarla bir araya geldi. Bir berivan, en büyük sorunlarının elektrik ve su olduğunu belirterek, “Burada hijyen yok, içtiğimiz pis sulardan dolayı çocuğumu kaybettim” dedi. Hatimoğulları, bu sorunların çözülmesi için çaba harcayacaklarını söyledi. Bir başka berivan ise, “Burada bütün işler bizim üzerimizden yürüyor. Kadın emeği görülmüyor. Çocuklarıma kitap okutamıyorum. Ev emekçisi kadınların da mutlaka emekli olabilmesi lazım” dedi. Bir hayvan sahibi ise emeğinin karşılığını alamadığını, bu yüzden 200 koyun zarar ettiğini belirtti ve devletin ormanlık alanları kesip ağaçların yeniden yeşermemesi için ilaçladığını söyledi.

Hatimoğulları: “Hayvancılığın Teşvik Edilmesi Gerekiyor”

Hatimoğulları, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların dile getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de hayvancılığı bitirdiler. Türkiye’de hayvan ithalatının olmaması gerekiyor. Özellikle Serhad ve Amed’deki ovalar, yaylalar verimlidir, Türkiye’ye yetecek düzeydedir. Angusları dışarıdan getirerek etin fiyatını dengelemeye çalışıyorlar. Fakat biz buna karşıyız. Özellikle hayvan üreticilerine parti olarak elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışacağız. Yaylaların en büyük sorunlarından biri de yasaklı olmasıdır. Kars ve Ardahan’daki yaylaların belli tarafları yasaklıdır. Güvenlik adı altında hayvancılığı bitirmeye çalışıyorlar, Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirmeye çalışıyorlar. Hayvan besicilerine yem ve saman desteğinin sunulması ve hayvancılığın teşvik edilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’de Tarım ve Hayvancılık Sıkıntıları

Hatimoğulları, Türkiye’nin bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu belirterek, “Geçmişte Türkiye’nin kendi kendine yetecek kadar imkanı var iken şimdi açlık ve yoksulluktan geçinemiyor. Bir bakkala gidiyorsun, evin ihtiyacını karşılayamıyorsun. Burada tarım ve hayvancılık yapanların çektiği sıkıntıları Saray bilmiyor. Gelip yerinde görmeleri gerekiyor. Gelip görseler bile bir çare üretmeyecekler. ‘Yerli ve milliyim’ diyen bu iktidar döneminde tarım ve hayvancılık bitirildi. Tarım ve hayvancılık bu ülkenin elindeki altın bilezikti. Ama bunu yitirdiler ve Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirdiler. Biz çağrımızı yineliyoruz. Çiftçimiz yalnız değildir, hayvancılık yapanlar yalnız değildir. DEM Parti olarak sonuna kadar onların yanındayız, onların sorunlarını dile getireceğiz ve yanlarında olacağız. Elimizden geldiğince parlamentoda ve parlamento dışında dile getireceğiz.”

Ekmek ve Adalet Buluşmalarının Amacı

Hatimoğulları, Ekmek ve Adalet Buluşmalarının amacını şu sözlerle özetledi: “Türkiye ve Kürdistan’ın her yerinde Ekmek ve Adalet Buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Amacımız ekmeğe muhtaç hale getirilen 50 milyon insanı bu durumdan bir an önce kurtarmaktır. Tarım ve hayvancılığı Türkiye ve Kürdistan’da hayati önemde görüyoruz. Bugün size saman ve yem desteği yapılmış olsaydı daha çok üretim yapmış olurdunuz. Daha önce 300 baş hayvan besliyordunuz, şu an 100 baş besliyorsunuz. Adeta hayvancılık tasfiye edilmiş. Umarım olmaz ama gelecek yıl belki bu kadarını da besleyemeyeceksiniz. O yüzden bütün Türkiye kamuoyu olarak, iktidarın bu politikalarına son vermesi için hep birlikte sesimizi daha çok yükseltmeliyiz. Buranın bir sanayisi yok ama tarım olursa kalkınır. Çiftçi üretirse tüm ülke kalkınır. Bu konuda her türlü çabayı göstereceğiz. Sizin sorununuz tüm halkın sorunudur.” 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster