Ana Sayfa Politika 22 Ağustos 2024 40 Görüntüleme

Hasta mahpuslar Abdulkadir Kuday ve Ergin Aktaş için TBMM’ye soru önergesi

DEM Parti, Adalet Bakanı’na hasta mahpuslar Abdulkadir Kuday ve Ergin Aktaş’ın tahliyelerinin neden engellendiğini soran bir önerge verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile milletvekilleri, hasta mahpuslar Abdulkadir Kuday ve Ergin Aktaş’ın tahliyelerinin engellenmesi konusunda Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından cevaplanmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Milletvekilleri, ayrıca TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına başvurarak, Abdulkadir Kuday ve Ergin Aktaş’ın bir heyet tarafından ziyaret edilmesi talebinde bulundu.

Hasta Mahpusların Durumu: Tahliye Engelleri ve Sağlık Sorunları

DEM Parti milletvekilleri tarafından verilen soru önergesinde, cezaevlerinde yaşanan insan hakları ihlalleri arasında hasta mahpusların durumunun en yakıcı sorunlardan biri olduğu vurgulandı. Önergede, “Tahliyesi için defalarca başvuru yaptığımız ve yasal engellerin kaldırılması için kanun teklifi verdiğimiz ancak hala hapishanede olan Abdulkadir Kuday’ın durumu günden güne ağırlaşmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Önergede Abdulkadir Kuday’ın sağlık durumu detaylı bir şekilde ele alındı: “2021’de bel fıtığı ameliyatı olmuş, 3 ay sonra yanlış teşhis konulduğu fark edilmiş, daha sonra ALS hastalığı teşhisi konmuş ve kısmi felç geçirerek yatalak duruma gelmiştir. 30 Ekim 2023’te Adli Tıp Kurumu ‘yaşamını tek başına idame ettiremez’ raporu vermiştir. Şu anda 40 kilonun altında, nefes almakta güçlük çekiyor, hastalığı iç organlarına yayılmış durumda, mamayla bile beslenemiyor.” Kuday’ın tahliye edilmemesi ise İnfaz Kanunu’nun 25. maddesindeki “ağırlaştırılmış müebbette infaza hiçbir surette ara verilemez” düzenlemesine dayandırıldığı belirtildi.

Ergin Aktaş’ın durumu da önergede yer aldı: “Ergin Aktaş’ın 2013’ten beri Adli Tıp Kurumu tarafından ayrı ayrı 6 kez verilmiş ‘cezaevinde kalamaz’ raporu bulunuyor ancak Aktaş, emniyetten gelen ‘tehlikeli’ ibaresinin yer aldığı ‘güvenlik’ raporu nedeniyle serbest bırakılmıyor.” Aktaş’ın da koah ve tüberküloz hastası olduğu, iki elinin bilekten kesilmiş olduğu belirtildi.

Tahliye Engellerine İlişkin Sorular DEM Parti milletvekilleri, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yönelttikleri önergede şu soruları sordular:

1.Durumları açıklanan iki hasta mahpus Ergin Aktaş ve Abdulkadir Kuday’ın bu şartlar altında cezaevinde kalması insan onuruna aykırı değil midir?

2.Adli Tıp Kurumu tarafından verilen, tek başına cezaevinde kalamayacaklarına dair rapor bulunmasına rağmen tahliye edilmemeleri sağlığa erişim ve yaşam hakkının ihlali değil midir?

3.İnfaz Kanunu’nun 25. maddesindeki infaza hiçbir surette ara verilmeyeceği düzenlemesi, umut hakkı bağlamında işkence ve kötü muamele değil midir? Türkiye aleyhine verilmiş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Öcalan, Gurban ve Kaytan kararlarını ne zaman uygulayacaksınız?

4.İnfaz Kanunu’nun 16. maddesinin 6. fıkrasındaki “toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturacağı” düzenlemesi keyfi ve belirsiz bir uygulamaya dönüştüğünden yeni bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

5.Yasal engeller ve keyfi idari uygulamalar sebebiyle yaşamını yitiren hasta mahpusların sorumluluğunun Bakanlıkta olduğu düşünüldüğünde, Ergin Aktaş ve Abdulkadir Kuday’ın Adli Tıp Kurumu raporları doğrultusunda tahliyeleri konusunda adım atacak mısınız?

 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster