Ana Sayfa Politika 16 Ağustos 2023 185 Görüntüleme

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca: Gülten Kışanak cenaze töreni sonrası işkenceye maruz kaldı

Gültan Kışanak ile cezaevinde görüşen EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Kışanak’ın ablasının cenaze töreninden sonra depo benzeri bir yerde tutularak, işkence uygulamalarına maruz kaldığını belirtti.
Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, ablası Zeynep Özer’in 9 Ağustos’ta Elazığ’da düzenlenen cenaze törenine katılan Gültan Kışanak’ın, cenazeye gidişi ve Kandıra Cezaevi’ne dönüşü sırasında işkence uygulamalarına maruz kaldığını duyurdu. 
 
Kışanak’ın yaşadıklarını aktaran Karaca, Adalet Bakanlığı’na “Derhal soruşturma ve açıklama bekliyoruz” diyerek seslendi. Kandıra Cezaevi’ni dün ziyaret eden Karaca, Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ ve Nurhayat Altun’u ziyaret ettiğini belirtti. Ziyarette Kışanak’ın yaşadıklarını öğrenen Karaca, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “Ablası henüz yeni defnedilmişken mezarı başından apar topar götürülen Kışanak, Elazığ Havaalanı’ndan uçağa binerek, İstanbul ve ardından Kandıra’ya döneceğini düşünürken, kendisine hiçbir bilgi verilmeden Elazığ Cezaevi’ne götürülmüş. Nedenini sorduğunda ‘Size cenaze için 4 saat verilmiş, süre doldu, o nedenle cezaevine gidiyorsunuz’ cevabını almış.
 

Kışanak, depo gibi bir yerde bekletildi

 
Yanında ne ilaçları ne de gecelemek için ihtiyaç duyacağı eşyaları olan Kışanak’ı, cenazeye gittiği haliyle cezaevine götürmüşler. Elazığ Cezaevi’nde arkadaşlarıyla kalmak için başvuru yapmasına rağmen depo gibi, oldukça kirli bir yerde geceyi geçirmeye zorlanmış.
 
Sabah bir yetkili ile görüşme talebine saatlerce yanıt verilmemiş. Nöbetçi müdüre ‘Siz insan mı kaçırıyorsunuz, aileme bile haber vermeme izin vermeden beni buraya getirdiniz, telefon hakkımı kullanacağım, avukatla görüşmek istiyorum’ dediğinde kendisine ‘Sorumlu biz değiliz, sizi getiren jandarmalar, birazdan gelir zaten onlar’ cevabı verilmiş. Kışanak ısrar edince ailesine telefonla Elazığ Cezaevi’nde olduğu bilgisi iletilebilmiş ancak.
 
Ailesinin yönlendirmesiyle cezaevine gelen avukatlar, “Kışanak hükümlü, hükümlüler öğle arasında ziyaret kabul edemez” denilerek 1 buçuk saat bekletilmiş. Oysa Kışanak hükümlü değil, tam 7 yıldır adaletsiz, hukuksuz, haksız bir biçimde tutuklu yargılanıyor.
 
Yine Elazığ Havaalanı’na gideceğini düşünürken, eline tutuşturulan bir yemek poşeti vesilesiyle öğrenmiş Sivas’a götürüldüğünü. Sivas’a götürülmesinin nedeni ise ‘uçak bulunamaması’! Önceden tüm masrafların idareye yatırıldığı yolculuk, adeta bir işkenceye dönüştürülmüş, Sivas’a kadar 7 saat ring aracında eziyetli bir yolculuk sonrası gece 03.00’ü bulan bir saatte ancak Kandıra Cezaevi’ne varabilmiş Gültan Hanım.”
 

Karaca: Adalet Bakanlığının açıklama yapması yönünde çağrıda bulundu 

Bu korkunç muamelenin hiçbir mahkuma reva görülemeyeceğini ifade eden Karaca, “Hele de taziyesi olan, acısı büyük olan seçilmiş bir siyasetçiye, adeta işkence etmek için böyle bir eziyetin uygulanması hem insanlık dışı hem de hukuksuz” diye belirtti. 
Adalet Bakanlığı’na seslenen Karaca, “Acısına saygısızlık edilen, sağlığı konusunda riskler yaratılan, taziye ortamında Gültan Hanım’dan iki gün boyunca haber alamayan ailesini derin endişeye sürüklenmesine neden olan bu tutum, izaha muhtaçtır. Sorumluları ortaya çıkarılmalıdır. Bu konuda Adalet Bakanlığı’ndan bir açıklama bekliyoruz” çağrısında bulundu.
 

HDP: Bu eziyet insanlıktan çıkma halidir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) de Kışanak’ın maruz kaldığı uygulamaya yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. HDP’nin açıklaması şöyle:

“Kışanak, yol masrafları karşılanmasına rağmen hava yoluyla dönüşüne izin verilmemiş ve saatlerce ring aracında yolculuğa zorlanmıştır. Kışanak’a yaşatılan bu muamele Kürt halkının mücadelesine duyulan kinin, intikam duygusunun açık göstergesidir. Acılı bir insana yaşatılan bu eziyet insanlıktan çıkma halidir. Bu yapılanları asla unutmayacağız!”

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster