Ana Sayfa Gündem 4 Aralık 2023 169 Görüntüleme

29 yıl sonra tahliye edilen hasta mahpus hayatını kaybetti

Bolu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan hasta mahpus Cemal Tanhan tahliye edildikten 29 gün sonra hayatını kaybetti

Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 30 yıllık ağır hasta mahpus 68 yaşındaki Cemal Tanhan, İnsan Hakları Derneği(İHD) ve ailesinin girişimleri sonucu ancak felç geçirdikten sonra tahliye edilmişti. Tahliye edilmesinin ardından Eskişehir Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nde tedavisi devam eden Tanhan 29 gün sonra yaşamını kaybetti.

1994 yılında İzmir’in Konak ilçesine bağlı Çimentepe Mahallesi’nde gözaltına alındıktan sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanarak müebbet hapis cezasına çarptırılan Cemal Tanhan 29 yıllık tutukluluğunun ardından cezasının bitmesine 1 yıl süre kala tahliye edilmişti.

Tekerlekli sandalye ile hayatını idame eden hasta mahpus Tanhan, İHD’nin Adli Tıp Kurumuna(ATK) başvurusu sonucu hazırlanan raporda  “Hipertansiyon hastalığı, kalp yetmezliği, mitral kapak yetmezliği, bel fıtığı, işitme kaybı, katarakt hastalıkları bulunuyor. Tam teşekküllü bir eğitim araştırma hastanesi veya üniversite hastanesi kardiyoloji bölümünde sevkinin sağlanarak etkin tedavisinin yapılması gerekiyor” denildi.

Ayrıca ATK raporunda,  Cemal Tanhan’ın cezaevinde kalabileceği yönünde görüş belirtti ve tahliyesi ancak felç geçirdiği hastanede sağlanabildi.

Tanhan, 27 Mart 2023 yılında İnsan Hakları Derneğine (İHD) gönderdiği mektupta şöyle sesleniyordu: “29 yılımı doldurdum. Kalan cezanın infaz süresi 1 yıldır. Bu süreyi denetimli serbestlik altında ev hapsinde ailemin yanında geçirmek için Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdum. İstanbul Adli Tıp Kurumuna (2 Şubat 2023) sevk edildim.”

 

Kaynak: MA/Evrensel

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster