CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DEDAŞ işletmesinin bölgede yaşattığı sorunlar ile ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a soru önergesi verdi.
Diyarbakır ve çevre illerde uzun zamandan beri yaşanan elektrik sorunlarının büyük sıkıntılara neden olduğu ve bundan en çok çiftçilerin etkilediğini ifade eden Tanrıkulu, “DEDAŞ’ın özelleştirildiği 2014 yılından yapılan anlaşmaya göre %65 Devlet desteği uygulanmaktaydı. Ancak daha sonrasında Devlet desteği oranı önce %55’e ardından %35’e inmişti. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre söz konusu desteğin 2024 itibariyle tamamen sonlandırılacağı belirtilmektedir” dedi.
Çiftçilerin elektrik giderlerinde Devlet desteği olmadan üretime devam etmeleri zorlaşacağı için ülke genelinde tarımsal üretim sorunları yaşanacağını ifade eden Tanrıkulu Bakan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:
1- DEDAŞ’ın 2014 yılında özelleştirilmesi sırasında yapılan anlaşmanın detayları ve maddeleri nelerdir?
2- Yapılan sözleşmede çiftçilere verilecek Devlet desteği oranı nasıl hesaplanmış ve belirlenmiştir?
3- DEDAŞ maliyetleri konusunda çiftçilere verilecek Devlet desteği konusunda herhangi bir tarih aralığı belirtilmiş midir?
4- Üretim maliyetleri artarken çiftçilere elektrik giderleri için verilen Devlet desteğinin 2024 yılı itibariyle sonlanacağı iddiası doğru mudur?
5- Ekonomik sıkıntılar karşısında çiftçilerin üretimini desteklemek ve maliyetlerini düşürmek için hazırlanan çalışmalarınız var mıdır? Varsa detayları nelerdir?
6- Söz konusu Devlet desteğinin sonlandırılması halinde çiftçilere yansıyacak elektrik maliyeti ne kadardır? (Haber Merkezi)