Rojan MAMO
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Kayyumunun hafif raylı sistem için ayrılan 642 milyon TL’lik ödeneği geri gönderdiğini ifade etmesinin ardından başlayan tartışmalara, “Bir kentte siz son 5 yıl içinde 4 tane kayyum atarsanız bu tür uzun zamanlara yayılan projelerle ne uğraşırlar ne kafa yorarlar ne de farkında olurlar ki bu farkında olamamanın bir göstergesi” diyerek cevap verdi.
Serbesti gazetesinin sorularını yanıtlayan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DBB Kayyumu ile yaşadığı raylı sistem tartışmaları ve Ticaret Bakanlığı’nın İhracatta Hedef Ülkeler Listesi’nden Irak’ı çıkarmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kayyumlar büyük projelerin farkında bile değil
DTSO Başkanı Kaya’nın Kayyumunun hafif raylı sistem için ayrılan 642 milyon TL’lik ödeneği geri gönderdiğini ifade etmesinin ardından DBB “tamamen asılsız ve gerçek dışıdır” açıklaması yapmış, DTSO ise Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın resmi verilerin paylaşarak cevap vermişti. Diyarbakır’ın raylı sistemlerinin uygulanabilirliğinin en kolay olduğu şehirlerden biri olduğunu anlatan Kaya, “Bir kentte siz son 5 yıl içinde 4 tane kayyum atarsanız bu tür uzun zamanlara yayılan projelerle ne uğraşırlar ne kafa yorarlar ne de farkında olurlar ki bu farkında olmamanın bir göstergesi zaten. Cumhurbaşkanlığı 2017 yılından beri yatırım programına alıyor, hem dış kredi yollarını açık tutuyor hem içten bir kaynak ayırıyor ama siz buna başvuru bile yapmıyorsunuz yani biz değerlendirmek istiyoruz diye başvuru bile yapılmadı. Bunun altında başka bir şey varsa o açıklanmalı, ben burada işin başka bir yönünün olduğuna inanıyorum, Diyarbakır ile aynı özellikleri taşıyan 10 kentte raylı sistem yapılmış” ifadelerini kullandı
Kaya, “Diyarbakır Karacadağ eteğinde kurulmuş düz bir ova bu yönüyle hava hafif raylı sistemin doğru bir projeyle en iyi uygulanabileceği kentlerden bir tanesi ama maalesef kayyum yönetimi bir çalışma yapmıyor, biz hep şunu da söylüyoruz evet kayyum atama demokratik değil hak gaspıdır ama en önemli sorun kayyumlar kentin yaşam kalitesinin, sosyal, ekonomik gelişmişliğinin de önünde bir engel olarak tehlike arz ediyor. Bunun görülmesi gerekiyor siz 2 milyonluk bir kenti her yıl bir insanla nasıl yönetebilirsiniz, Diyarbakır’ın tek bir mahallesi olan Bağcılar Türkiye’nin en büyük mahallesi, 4 tane ilden daha fazla nüfusa sahip ve siz bu kentin valisini, belediyesini, jandarmasını, zabıtasını, emniyetini, organize sanayisinin hepsini bir insanla yönetmeye çalışıyorsunuz bu akılcı bir şey değil” dedi.
Bu kent iki yıldır ortak akıldan uzaklaştı
Kaya, “Son dönemlerde ifade ediyoruz bu kent bugüne kadar yakaladığı yatırım altyapısı ivmesini ve gücünü ben buna meyvelerini diyorum geçmiş dönemlerde ortak akılla yönetmesine borçlu ama son iki yıldır bu kent ortak akıldan uzaklaştı, hızla uzaklaştı bu sadece Ticaret ve Sanayi Odasıyla, Valiliğin bir sorunu değil bu kentte bir ortak akıl yaratmak lazım. Bu kent iki yıldır bundan uzaklaştı bizim ısrarımız bundandır yoksa bizim valilik ile ortak olduğumuz kurumlar var. Toplantılarda yapıyoruz ama kent yönetiminde ortaklaşmak, ortak aklı hayata geçirmek şart çünkü o olmazsa hem hafif raylı sitem gibi yatırımlar gecikiyor hem de malesef yanlış yatırımlar da oluşabiliyor bizim de tek endişemiz bu yönde”
Ticaret Bakanı ile Irak’ın hedef ülke listesine alınması için görüştük
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile yaptığı görüşmede Irak’ın tekrar İhracatta Hedef Ülkeler Listesi’ne alınması için taleplerini ilettiğini aktaran DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “Geçen hafta Ticaret Bakanı ile konsey başkanları olarak toplantı yaptık. Bende o toplantıdayım ve bunu ticaret bakanımıza özellikle ifade ettim. Irak’la yapılan ticaretin geldiği nokta 2014 yılındaki noktayı yakaladı dedim. Yani sizin bunu daha çok hedefe koymanız gerekiyor. Burada yanlış bir uygulama var oradan çıkmanız gerekiyor diye kendisine söyledim. Orada kendileri ile Irak bizim için önemli bir ticaret merkezi biz bunu bir daha değerlendireceğiz gibi bir konuşmamız oldu. Bekliyoruz çünkü Diyarbakır ticaretinin yüzde 55’i Irak ve özellikle Kürdistan bölgesinedir. Bu çok önemli şimdi bizim yüzde 55 olduğumuz bir ülkenin hedef ülke olması şart ki biz bu ticareti arttıralım. Bu ticaret sadece bizim değil bugün 14 milyar dolarlık bir ihracattan bahsediyoruz bunun 30 milyar, 50 milyar dolarlara çıkarılması için Irak’ın hedef ülke konumuna gelmesi gerekiyor” (ÖZEL HABER)