Gazze’de yardım konvoylarının girişine izin verilmediği için çocukların günlerce yiyeceksiz kaldığını söylüyor. Gazze’de yaşayan insanlar hayatta kalmak için hayvan yemlerini öğüterek un haline getirmeye çalıştıklarını, ancak bu tahıl stoklarının bile artık azaldığını belirtiyor.
İnsanlar ayrıca su ihtiyaçlarını karşılamak için yeraltındaki su borularına ulaşmaya çalıştıklarını anlatıyor.
Birleşmiş Milletler (BM), kuzeydeki küçük çocuklar arasında akut yetersiz beslenmenin keskin bir şekilde arttığı ve şu anda kritik eşik olan %15’in üzerinde olduğu uyarısında bulundu.
BM’nin insani yardım koordinasyon ajansı, geçen ay Gazze’nin kuzeyine giden yardım misyonlarının yarısından fazlasının erişimine izin verilmediğini ve İsrail güçlerinin yardımın nasıl ve nereye ulaştırılacağı konusunda giderek daha fazla müdahalede bulunduğunu söylüyor.
Kuzey bölgelerinde yaşadığı tahmin edilen 300.000 kişinin büyük ölçüde yardım alamadığı ve giderek artan bir açlık riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Gazze’ye yardım erişimini koordine etmekle görevli İsrail ordusundan bir sözcü geçen ay “Gazze’de açlık yok” demiş, Gazze’ye gönderilen insani yardım miktarının sınırlamadığı ifade edilmişti.
BBC, Gazze Şehri ve Beyt Lahya’da yaşayan üç kişiyle konuştu ve Cebaliye’de yerel gazeteciler tarafından çekilen görüntüleri ve röportajları izledi.
Beyt Lahya’da yerel bir tıbbi yardım çalışanı olan Mahmud Şalabi, insanların hayvan yemi olarak kullanılan tahılları öğüterek un haline getirdiğini, ancak artık bunun bile tükendiğini söyledi. “İnsanlar bunu pazarda bulamıyor” dedi. “Bugünlerde Gazze’nin kuzeyinde ve Gazze Şehri’nde un bulunamıyor.” İfadelerini kullandı.
Ayrıca konserve gıda stoklarının da tükenmekte olduğunu söyleyen Mahmud Şalabi, “Elimizdekiler aslında Kasım ayındaki altı ya da yedi günlük ateşkesten kalmaydı ve Gazze’nin kuzeyine girmesine izin verilen her türlü yardım şimdiye kadar tüketildi. Şu anda insanların yediği şey sadece pirinç.” dedi. (BBC Türkçe)