Ana Sayfa Gündem 2 Eylül 2024 88 Görüntüleme

DFG Ağustas Ayı Raporu: 2 gazeteci hayatını kaybetti 401 habere erişim engeli getirildi

DFG’nin raporuna göre, Türkiye'de Ağustos ayında gazetecilere yönelik baskılar artarken, sosyal medya platformlarına da erişim engelleri getirildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) Ağustos ayı raporunda, Türkiye’de ifade ve düşünce özgürlüğüne yönelik baskıların arttığı belirtildi. Raporda yer alan bilgilere göre, Ağustos ayında 401 haber içeriğine erişim engeli getirildi, aralarında Mezopotamya Ajansı’nın da bulunduğu 6 haber sitesine erişim kısıtlandı ve 88 sosyal medya içeriğine engel getirildi. Ayrıca, RTÜK tarafından birçok televizyon kanalına, yayınladıkları programlar nedeniyle para cezaları verildi.

Raporda, “AKP-MHP iktidarının ifade ve düşünce özgürlüğüne saldırıları Ağustos ayında daha da yoğunlaştı” ifadesi kullanıldı. Özellikle Kürt gazetecilere yönelik baskıların arttığına dikkat çekilen raporda, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yönelik askeri operasyonlarının, gazetecilere karşı da bir saldırı politikasıyla paralel yürütüldüğü vurgulandı. Raporda şu ifadelere yer verildi: “AKP-MHP iktidarı, Kürtlere karşı yürüttüğü savaşı Federe Kürdistan’a taşıyarak, KDP ile birlikte gazetecilere dönük kapsamlı bir baskı politikasını uygulamaya koydu.”

23 ağustos saldırısında iki Kürt  gazeteci öldürüldü

DFG, Temmuz ayında başlayan baskı dalgasının 23 Ağustos’ta zirveye ulaştığını belirtti. Raporda, “Türkiye, IKBY sınırları içindeki Süleymaniye’nin Seyyid Sadık bölgesinde sivil bir aracı bombaladı. Bu saldırıda, Süleymaniye merkezli haber ajansı Rojnews muhabirleri Hêro Bahadîn ve Gülistan Tara hayatını kaybetti” denildi. DFG, gazetecilerin katledilmesinin, başta Kürdistan olmak üzere dünyanın birçok yerinde tepkiyle karşılandığını ve “uluslararası kuruluşlar, Türkiye’nin bu saldırılarına karşı sorumluluk almaya davet edildi” ifadelerini kullandı.

DFG raporunda, gazetecilerin öldürülmesine karşı Diyarbakır ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde protesto eylemleri düzenlendiği ifade edildi. “Diyarbakır’da düzenlenen protesto eylemine polis saldırdı ve birçok gazeteci darp edildi” denilen raporda, tüm saldırılara rağmen gazetecilerin haklarının savunulacağı ve “Özgür Basın’ın sesinin daha da güçlü bir şekilde yükseltileceği” mesajının verildiği belirtildi.

Raporda, sansür politikalarının Ağustos ayında özellikle sosyal medya platformlarına yönelik olarak yoğunlaştığına dikkat çekildi. “AKP-MHP iktidarının savaş politikasında ısrarı, topluma ağırlaştırılmış bir sansür olarak dönmeye devam ediyor” ifadesinin yer aldığı raporda, Ağustos ayının ikinci gününde Instagram’ın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellendiği belirtildi. Ayrıca, Roblox platformuna da erişim engeli getirildiği ifade edildi. 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster