Ana Sayfa Politika 25 Şubat 2024 128 Görüntüleme

Hatimoğulları: Cumhuriyet tarihi boyunca Aleviler katliamlara maruz kaldı

DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu, HDK ve Alevi kurumları İstanbul’da Cumhuriyetin 100. Yılında Aleviler Konferansı düzenledi. Cemil Candaş Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, HDP Eş Genel Başkanı Sultan Özcan, DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcümüz Yüksel Mutlu, milletvekillerimiz ve çok sayıda Alevi kurum temsilcisi katıldı.

Konferansın açılışında konuşan ve Cumhuriyet tarihi boyunca Alevilerin katliamlara maruz kaldığını belirten Hatimoğulları, Alevilerin buna karşı mücadele verdiğinin altını çizerek “100 yıldır bize dayatılan katliamlara ve baskılara karşı, Türkiye’deki ırkçı ve tekçi anlayışa karşı verilen bir mücadelenin neferleriyiz, neferlerisiniz. 100 yıllık tarihimizde Koçgiri, Dersim, Maraş, Çorum Sivas, Gazi ve Ümraniye’de Aleviler bir katliamlar silsilesiyle karşılaştı. Yine Suriye’deki katliamlarda Türkiye’deki egemenlerin, mevcut iktidarın parmağı vardı” dedi. Hatimoğulları Alevilere yönelik katliamların mevcut iktidar tarafından sınırların dışında da devam ettirildiğini dile getirdi.

Alevilikte hizmet Hak için yapılır, devletten rıza alınmaz

Hatimoğulları, “AKP iktidarının yakın zamanda torba bir kanunla yasallaştırdığı Cemevlerini Kültür Bakanlığına bağlama projesi var. Bu projeye ÇEDES’i de dahil etmemiz gerekiyor. Alevilik bir inançtır. Cemevleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanacak yerler değildir, Alevilerin ibadet merkezleridir. Cemevlerine çimento hediye ederek, banka hesaplarına paralar yatırarak, dedeleri imamlar gibi maaşa bağlayarak, Alevilere yönelik bugüne kadar gerçekleştirilen katliamcı ve asimilasyoncu politikaların dışında şu anda başka bir yöntem denemektedirler. Bu yönteme Aleviler asla tenezzül etmeyecektir, bunları asla kabul etmeyecektir. Alevilikte hizmet, pir mürşit hizmetleri Hak için yapılır ve rızalık alınarak yapılır. Bu rızayı biz inanç toplumumuzdan alırız. Bu rızayı devletin resmi ideolojisinden ya da bakanlıktan, bir memurluktan almayız. Bu rızalığı iktidarın bozmasını asla kabul etmeyiz. Büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu belirtmeliyiz. ÇEDES projesinin ne amaçla geliştirildiğini bu salondaki herkes çok iyi biliyor. 100 yıllık Türk-İslam sentezi ile geliştirilen ideolojinin eğitime nasıl yansıdığını gayet iyi biliyoruz, bunun bedelini ödüyoruz. Bu anlayışın, ÇEDES projesiyle küçücük çocuklarımızı eğitimde böyle bir baskı ve asimilasyona maruz bırakmasını asla kabul etmemeliyiz. Bizler bu konuda mücadelemizi güçlü bir şekilde yapmalıyız. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına geçtiğimiz şu sırada, iktidarın “cumhuriyet parantezini kapatma” anlayışı nedeniyle seküler yaşam ve inanç grubu tehdit altındadır. Özgürlükçü laiklik anlayışı ile inançlarımızı özgürce yaşayabilmek ve sekülerliği bu topraklarda özgürce koruyabilmek için önemli çalışmalara imza atmalıyız. DEM Parti ve HDK olarak Demokratik Cumhuriyeti savunuyoruz. Cumhuriyetin inançlara ve farklılıklara özgürlükler sunmadığını gayet iyi biliyoruz. Cumhuriyet tarihi boyunca inançların bu topraklarda çoğulcu anlayışla özgürce yaşayamadığını hepimiz iyi biliyoruz. Demokratik Cumhuriyet tezimizi buradan güçlendirmek ve bütün canların eşit yurttaşlık temellinde yaşayabilmesini sağlamak hepimizin görevidir.” dedi.

Konferansta; “Erken Cumhuriyet Döneminden Bugüne Politik Sistem ve Aleviler”, “Toplumsal Değişim Dinamikleri Bağlamında Muhalefet ve Aleviler” gibi başlıklar tartışılacak ve Alevi kurum temsilcileri konuşacak. 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster