Ana Sayfa Gündem 2 Mart 2024 80 Görüntüleme

TGS Şubat Ayı Hak İhlalleri raporu: 12 gazeteci tutuklu 56 gazeteci yargılanıyor

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği  Şubat Ayı  Basın Hak İhlali Raporu yayınladı. “Yıllardır zorlu mücadelelerle elde ettiğimiz kazanımlar, tehdit altında” açıklamasıyla yayınlanan raporda 12 gazetecinin tutuklu bulunduğu, 56 gazetecinin yargılandığı, 3 gazetecinin hapis cezası aldığı ifade edildi. 

Raporda, “Türkiye, Şubat ayında medya kuruluşları ve gazeteciler üzerinde hükümetin baskı ve yıldırma politikalarına karşı direnerek verdiği mücadeleye zemin oldu. Onlarca gazeteci gözaltına alındı, çok daha fazlası adliye koridorlarında mesleği ve mesleğin onurunu savunmak zorunda kaldı. Gazetecilerin hükümetle hukuk mücadelesine ve buna dair verilere aşağıda ayrıntılarıyla değineceğiz. Ancak, daha öncesinde gazetecilerin yıllarca büyük emekler ve mücadelelerle elde ettiği özlük hakları ile ilgili hükümetin sinsi bir planı hakkında meslektaşlarımızı uyarmak zorundayız” ifadeleri kullanıldı. 

Türk İş Kanunu ile bütüncül yapıya kavuşturulacağı konusu, gazeteciler için büyük tehlike arz ediyor

Raporda, “Bilindiği gibi birkaç gün önce AKP-MHP medyası, bir müjde verir gibi “çalışma saatlerinin haftada 40 saate düşürüleceği” ve “farklı yasalarda yer alan iş yasası düzenlemelerinin tek bir temel Türk İş Kanunu ile bütüncül yapıya kavuşturulacağı” hakkında, çalışanların iş yaşamını yakından ilgilendiren haberler yayımladı. Birçok yorumcu, çalışma saatinin düşmesinin faydalarından söz eden beyanlarla kitleleri etki altına almaya çalıştı. Evet çalışma saatlerinin düşürülmesi emekçilerin yararına ancak sözü edilen haberlerdeki farklı yasalarda yer alan düzenlemelerin tek bir temel Türk İş Kanunu ile bütüncül yapıya kavuşturulacağı konusu, gazeteciler için büyük tehlike arz ediyor. Şöyle ki; genel iş kanunun yanı sıra Türkiye hukuk mevzuatında Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu gibi özel düzenlemeler de bulunmaktadır. Yayımlanan haberlerle, yeni ve tek iş kanunuyla çalışanların lehine düzenlemeler yapılacağı ve onların merkeze alınacağı hakkında propaganda yapılsa da, bu yasanın müellifinin AKP-MHP iktidarı olduğu hatırlandığında, orada durup birkaç kez daha düşünmek gerekir. Zira bu iktidar döneminde çalışanların haklarının sürekli olarak tırpanlandığı, hatta emekçinin en güçlü kozu olan grev hakkının kullanılmasının bile iktidarın en tepesinden doğrudan engellendiği hepimizce bilinmektedir. Hal böyle iken Basın İş Kanunu’nda değişiklik yapılmak istenmesi veya kanunun tamamen kaldırılması, gazeteciler için en yakın geleceğini tehdit eden tehlikelerden biridir” ifadeleri yer aldı. 

TGS Hukuk Komisyonu gazeteciliğe önemli kazanımlar sağlayan yasanın ortadan kaldırılması söz konusu 

Raporda, “Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Hukuk Komisyonu Uzmanlarına göre, yukarıda açıklanan bu hususlar dikkate alındığında, gazeteciliğe önemli kazanımlar sağlayan yasanın ortadan kaldırılması sonucunda, tek bir iş kanunu içinde gazeteciliğin tarif edilip, basın iş yaşamının da buna göre düzenlenmesi, mesleğimizin üzerindeki en yakın gelecek tehdididir. Halihazırda geçerli kanuna göre, gazetecilerin ücretlerinin peşin ödenmesi, yıllık izninin en az 4 hafta olması, meslek kıdemi 10 yıl ve üzerinde olan gazetecinin 6 hafta yıllık izin hakkının bulunması, askere giden gazetecinin ücretinin yarı oranında ödenmesi gibi hakların, birleştirilmiş iş kanununda korunmasını beklemek hayalperestlik olur. Hal böyleyken tek kanun uygulamasının halkın haber alma hakkını önceleyen 212 sayılı kanunla getirilen hakları tamamen ortadan kaldıracağı aşikârdır. İş hayatının doğasında bulunan mesleki farklılıklar ve bazı mesleklere mücadelelerle tanınan avantajlar, tek metinle korunamaz. Dolayısıyla gazetecilerin kazanılmış haklarının yargı kararları ile ortadan kaldırılmasına göz yuman, hatta destekleyen bu iktidarın, tek kanun metninde gazeteciliğin farklılığını gözetmesi de beklenemez. Bu yasa önümüzdeki dönemde gazeteciler için yeni bir mücadele alanı olacağı da apaçık ortadadır. Önümüzdeki dönemde gündeme gelmesi beklenen yeni yasal düzenlemeye gazetecilerin şiddetle karşı çıkması gerekmektedir” denildi. 

Basın Hak ihlallerine raporuna göre 12 gazeteci tutuklu, 56 gazeteci yargılanıyor 

TGS Diyarbakır Temsilciliğinin açıkladığı Şubat Ayı Basın Hak İhlalleri raporuna göre; Türkiye genelinde 12 gazeteci tutuklu. 56 gazeteci yargılanıyor. Raporda yer alan basın hak ihlali verileri ise şöyle;

Tutuklu gazeteci sayısı ((TGS Şubat sonu Türkiye geneli): 12

Gözaltına alınan gazeteci sayısı: 10

Tutuklanan gazeteci: 2

Yargılanan gazeteci sayısı: 56

Hapis Cezas alan gazeteci sayısı 3

Toplam Hapis cezası: 9 yıl 6 ay

Beraat: 2

Soruşturma açılan gazeteci sayısı: 1 (Sansür Yasası olarak bilinen Halkı Yanıltıcı Bilgili Alenen Yayma),

Cezaevinden tahliye: 3

Yeni alınan Adli Kontrol Kararı: 6

Adli Kontrol Kararının kaldırılması kabul: 4

Adli Kontrol Kararının kaldırılması ret: 25

Duruşmalardan vareste tutulma talebi kabul: 1

Erişim Engeli Kaldırılması: 1

Darpa maruz gazeteci sayısı: 3 kişi

Darp olayına maruz kalıp şikayet davası: 1 (Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster