Ana Sayfa Politika 3 Nisan 2024 79 Görüntüleme

YSK itirazı kabul etti: Mazbata Abdullah Zeydan’a verilecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), DEM Partinin itirazı üzerine Van İl Seçim Kurulu’nun kararını kaldırarak Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verdi. YSK İlgili kararı Kurul’da 4’e karşı 7 oyla aldı.

31 Mart’taki yerel seçimde Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın, memnu haklarının Adalet Bakanlığı’nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alınmış, Van İl Seçim Kurulu  mazbatayı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesini kararlaştırmıştı.

DEM Parti, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurarak mazbatanın seçimi kaybeden AKP  adayına verilmesine ilişkin Van İl Seçim Kurulu kararının iptali istendi.

YSK oy çokluğu ile “Abdullah Zeydan’a mazbatası verilebilir” kararı aldı. YSK kararıyla birlikte DEM Partili Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesi kararlaştırıldı. Karar Kurul’da 4’e karşı 7 oyla alındı.

Kararı DEM Parti’nin YSK temsilcisi ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki açıkladı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise “Karar nihayet çıktı ve halkın mücadelesi, demokratik kamuoyunun sağduyusu ile Van halkı belediyesine kavuştu” açıklaması yaptı. Tuncer Bakırhan da “Bijî gele me, bijî tekoşîna Wane… Olması gereken oldu ve Van halkının iradesi hayat buldu. Hayırlı olsun. Van DEM’dir, DEM Van’dır” dedi.

Sürece ilişkin açıklamalarda bulunan Rüştü Tiryaki şöyle konuştu;

“31 Mart tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayımız Abdullah Zeydan rekor denilecek bir oyla Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak seçilmişti. Fakat bu arada AKP adayı ve il örgütü Abdullah Zeydan’ın adaylığının düşürülmesi ve belediye başkanlığı mazbatasının kendilerine verilmesi için bir başvuruda bulunmuşlardı. Maalesef Van İl Seçim Kurulu hukukun bütün genel ilkelerini ayaklar altına alarak dün Abdullah Zeydan’a verilemeyeceğine, mazbatanın ikinci sıradaki AKP’nin adayına verileceğine karar vermişti. DEM Parti olarak bu karara itiraz etmiştik. Dünden beri halklarımız ayakta, direniyorlar. YSK bugün bir toplantı yaptı ve itirazımızı görüştü. YSK, oyçokluğuyla itirazımızı kabul etti ve Van İl Seçim Kurulu kararını kaldırarak,mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verdi. YSK’nın kararları kesin, herhangi bir merciye itiraz olanağı yok, Anayasa Mahkemesi denetimine tabi de değil.”

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster