Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, OECD bünyesinde kurulan Mali Eylem Görev Gücü’nün Türkiye’ye yönelik yaptığı açıklamayı hatırlatarak “IŞİD’in parasını bu ülkede aklamışsınız. Zeytinleri ve zeytinyağını biliyorduk, petrolü de biliyorduk. Şimdi ortaya çıktı ki kripto para yoluyla IŞİD’in çöktüğü paranın aklandığı güzergah Türkiye” açıklamasında bulundu.
Kripto para için yeni bir düzenleme olması gerektiğini de vurgulayan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli şunları söyledi ;
“Plan Bütçe Komisyonuna kripto para düzenlemesi geliyor. Nedir bu kripto para düzenlemesi? Neden geliyor? Çünkü Türkiye gri listede. Türkiye gri listeden çıkmak istiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bütçe görüşmeleri sırasında da defalarca bunu dile getirdi. Neden? Çünkü terör finansmanı söz konusu, kara para aklanıyor. Şimdi anlıyoruz ki OECD bünyesinde kurulan Mali Eylem Görev Gücü açıklama yapıyor. Bu terör örgütü IŞİD’miş. Kara parayı aklayan IŞİD’miş. Dolayısıyla gri listeden çıkmak için IŞİD’in kara para aklama kanalının kesilmesi lazım, kripto para ile mücadele etmek gerekiyor. Biz de IŞİD ile mücadele ediyorduk. Arkadaşlarımız IŞİD ile mücadele ettiği için ceza verdiniz, içerideler. Demek ki IŞİD ile mücadele etmek gerekiyormuş. Ama siz IŞİD ile mücadele etmek yerine IŞİD’in parasını bu ülkede aklamışsınız. Zeytinleri ve zeytinyağını biliyorduk, petrolü de biliyorduk. Şimdi ortaya çıktı ki kripto para yoluyla IŞİD’in çöktüğü paranın aklandığı güzergah Türkiye. Türkiye şimdi bu gri listeden çıkmak için bir yasa teklifini Meclis’e getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanı bunu itiraf etti. Evet, kara para aklamanın önüne geçmeliyiz ama şunu da unutmamalıyız; mutlaka IŞİD’le mücadele etmeliyiz ve IŞİD’le mücadele edenlerin özgürlüklerine kavuşmasını sağlamayız.
“Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı” ile fonları yönetmeyi amaçlıyorlar
Genel Kurula da bir vakıf yasa tasarısı gelecek. Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı. İlk defa böyle bir şey görüyoruz. Bir bakanlığın bir teşkilatını güçlendirmek için vakıf kuruluyor. Örneğin dışişleri mensuplarının vakfı olabilir, emekli olmuş olanların vakfı olabilir ama bir bakanlığı güçlendirme vakfı olabilir mi? Çünkü devleti şirket gibi yönetme anlayışı ve adeta artık yasa dışı yollarla ticari işlem yapma zihniyeti her yere yayılmış. Meclis’te geçecek yasa ama denetime tabi olmayacak, Sayıştay denetleyemeyecek. Böyle bir şeye neden ihtiyaç duyuyorlar, bunun arkasında ne var? Sadece bir fon oluşturmak değil fonları yönetmek en önemli gayelerinden biri. Çünkü ekonomik ilişkiler kurulu var, burada iş insanları var. Bu iş insanlarının dışarıda yaptıkları belli yatırımlar var, ticari ilişkileri var. Dolayısıyla “böyle bir vakfımız var, bu vakfa ne kadar bağış yapıyorsunuz, bağışınız ölçüsünde biz de size hizmet vereceğiz” mi demek istiyorlar. Aklımıza bir sürü soru geliyor, kuşkularımız yüksektir. Bu tür yollara tevessül edilmemesi gerekiyor. Genel Kurulda bunun muhalefetini yapacağız. Bu yasanın geçmemesi için de hukuk dışı ve bu ülkenin sorunlarını çözmeye yönelik olmayan bütün yasalarda olduğu gibi güçlü bir muhalefet sergileyeceğiz”