Ana Sayfa Gündem 28 Mayıs 2024 52 Görüntüleme

Netanyahu’dan Refah saldırısı için ‘trajik bir hata’ açıklaması

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın aktardığına göre, İsrail ordusunun Refah’ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı bir yerleşkeye yönelik düzenlediği saldırıda çoğu yanarak olmak üzere en az 45 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yüzlerce yaralının olduğunu açıkladı. Saldırı uluslararası alanda kınandı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise Hamas’a karşı savaşı sürdürme sözü verdi.

İsrail parlamentosunda konuşan Netanyahu, saldırının “trajik bir hata” olduğunu söyledi. Netanyahu, “Her hedefe ulaşılmadan savaşı sona erdirme niyetinde değilim” diye devam etti. İsrail’in sivilleri korumak için “mümkün olan her türlü önlemi” almasının hayati önem taşıdığını söyleyen Netanyahu, İsrail ordusunun çatışmaya dahil olmayanlara zarar vermemek için “ellerinden gelen çabayı” gösterdiklerini vurguladı. Netanyahu saldırının incelendiğini dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi ise Cezayir’in talebi üzerine bugün Refah saldırısını görüşmek üzere acil toplanacak. BM Genel Sekreteri António Guterres Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Gazze’de güvenli bir yer yok. Bu dehşet sona ermelidir” dedi.

Tepkilere rağmen İsrail Refah’a yeni askeri saldırılar düzenledi

Öte yandan tüm uluslararası tepkilere rağmen İsrail Refah’a yeni askeri saldırılar düzenledi. Gazze’deki Filistin Sivil Savunma Kurumu, Pazartesi gecesi Refah’ın kuzeyindeki bir evin İsrail tarafından bombalanması sonucu yedi kişinin öldüğünü açıkladı. Yerel gazeteciler Salı sabahı yeni hava saldırıları ve silah sesleri duyulduğunu bildiriyor.

İsrail Pazar günkü saldırıda iki üst düzey Hamas üyesinin hedef alındığını savundu. İsrail ordusu “üst düzey Hamas üyelerinin faaliyet gösterdiği” Refah’taki bir yerleşkeye “hassas mühimmatla” hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Hava saldırının yol açtığı yangın nedeniyle sivil kayıplar yaşandığı yönündeki haberleri de kabul eden ordu, olayın “inceleme altında” olduğunu söyledi. General rütbesindeki askeri başsavcı, sivil kayıplar için “çok acı” ifadesini kullandı ve “olayın sonuna kadar soruşturulacağını” söyledi.

Filistin Kızılayı, ölenlerin çoğunun Tel Al-Sultan kampındaki çadırlarda yaşadığını belirtti, ölü sayısının artabileceğini söyledi. Saldırı, İsrail güçlerinin iki hafta önce kara harekatına başladığı Refah’ın batısındaki Tel Al-Sultan mahallesinde gerçekleşti. Burada kentin doğu bölgelerinden kaçan binlerce kişi yaşıyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Refah’taki sahra hastanesinin yaralı akınına uğradığını ve diğer hastanelerin de çok sayıda hasta kabul ettiğini söyledi Hamas’ın üst düzey yetkilileri ve Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi saldırıyı “katliam” olarak nitelendirdi. Filistinli yetkililer, İsrail güçlerini yerinden edilmiş insanların çadırlarını “kasıtlı olarak hedef almakla” suçladı. (BBC Türkçe)

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster