Türkische Botschaft, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiği vurgulanan bir mektup gönderdi. NRW Eyaleti Meclis Başkanvekili Berivan Aymaz ve Almanya Parlamentosu milletvekili Dr. Anton Hofreiter’ın imzasıyla gönderilen mektupta, “Türk hükümetine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını eksiksiz uygulama çağrısında bulunuyoruz. Meslektaşımızın durumunu yakından takip etmeye devam edeceğiz ve en kısa zamanda serbest bırakılmasını ümit ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Berlin Büyükelçiliğine gönderilen Mektupta şu ifadeler yer aldı;
“Sayın Büyükelçi,
Bundestag ve NRW Eyalet Meclisi’nin baskı altındaki muhalefet siyasetçileri için düzenlediği programlar kapsamında, 2016 yılından beri Türkiye’de tutuklu bulunan siyasetçi Selahattin Demirtaş’ın kardeş vekilleriyiz.
Bundestag ve NRW Eyalet Meclisi’nin baskı altındaki muhalefet siyasetçileri için düzenlediği programlar kapsamında,
Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 2016 yılından beri Türkiye’de haksız bir şekilde tutuklu bulunmakta, özgürlük haklarından mahrum edilmekte ve Türk devleti tarafından sistematik olarak siyasi çalışmalarından alıkonulmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2018 yılında Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep etmiş ve sonraki yıllarda bu talebi defalarca yinelemiştir. Tüm Avrupa Konseyi üyeleri, temel kurallarına uymak zorundadır. Bu, hukuki bir yükümlülüktür.
Cumhurbaşkanı AİHM kararlarını açıkça reddediyor
Selahattin Demirtaş’ın 42 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldığını büyük bir dehşetle öğrendik. Türkiye, 1949 yılından beri Avrupa Konseyi üyesidir ve hukukun üstünlüğü ilkelerine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne bağlıdır. Buna göre, Selahattin Demirtaş ve diğer tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması gerekmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş’ın uzun süreli tutukluluğunu eleştiren ve serbest bırakılmasını emreden kararına uymayacağını defalarca beyan etti. Böylelikle, Cumhurbaşkanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bağlayıcı kararlarını ve Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi olarak üstlendiği yükümlülükleri açıkça reddetmektedir.
Selahattin Demirtaş’ın ismi, demokratik temel haklarını kullanmalarına engel olunmak istenen herkesin sembolüdür. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye aleyhine verdiği kararların gereği olarak, Selahattin Demirtaş ve diğer tüm siyasi tutuklular serbest bırakılmalıdır. Uluslararası insan hakları sistemini hiçe saymak, demokratik bir Türkiye’nin itibarına da zarar vermektedir.
Bu nedenle, Türk hükümetine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını eksiksiz uygulama çağrısında bulunuyoruz. Meslektaşımızın durumunu yakından takip etmeye devam edeceğiz ve en kısa zamanda serbest bırakılmasını ümit ediyoruz.”