Ana Sayfa Gündem 31 Mayıs 2024 64 Görüntüleme

İran cumhurbaşkanı adaylığı için kayıtlar başladı

İran’da, bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi’nin yerine gelecek ay yapılacak seçim öncesinde cumhurbaşkanlığı adaylarının resmi kayıt işlemlerine başladı.

Resmi IRNA haber ajansı, “14. cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday kayıtları Perşembe güne sabah 8’de … İçişleri Bakanlığı’nda başladı” dedi.

IRNA, cumhurbaşkanlığı adaylarının kayıt yaptırmak için beş günleri olacağını da ekledi.

Seçimler başlangıçta 2025 yılı için planlanmıştı ancak Reisi’nin 19 Mayıs’taki beklenmedik ölümünün ardından öne çekildi.

Reisi ve aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da bulunduğu beraberindeki yedi kişi, uçaklarının İran’ın kuzeyinde sisle kaplı bir dağın yamacına düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

İslam Cumhuriyeti’nin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, anayasa uyarınca 68 yaşındaki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir’i geçici cumhurbaşkanı olarak atadı.

Perşembe günü devlet televizyonu “yaklaşık 30 kişinin” adaylık başvurusunda bulunduğunu, ancak “hiçbirinin yeterlilik için temel koşulları karşılamadığını” bildirdi.

Başvuru için bakanlığı gidenler arasında eski reformist milletvekili Mustafa Kavakebiyan ve görevdeki muhafazakar milletvekili Muhammed Rıza Sabaghiyan, esnek olmayan müzakere tutumuyla bilinen eski dışişleri bakan yardımcısı ve nükleer müzakereci Said Celili de yer alıyor. 

İran’ın seçim yasasına göre adayların 40 ila 75 yaşları arasında ve en az yüksek lisans derecesine sahip olmaları gerekiyor.

Önceki seçim dönemlerinde olduğu gibi, İran’ın önde gelen siyasi kamplarını temsil eden ana adayların başvurularını kayıt sürecinin sonuna doğru yapmaları bekleniyor.

Adayların nihai listesi, üyeleri dini lider tarafından atanan ya da onaylanan 12 üyeli bir hukukçular organı olan Koruyucular Konseyi tarafından 11 Haziran’da açıklanacak. İran halkı yeni cumhurbaşkanını belirlemek için 28 Haziran’da sandık başına gidecek. 

Konsey, aşırı muhafazakâr Reisi’yi iktidara getiren 2021 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde çok sayıda reformist ve ılımlı ismi diskalifiye etmişti.

Bu seçimlere katılım oranı bir cumhurbaşkanlığı seçimi için rekor düzeyde düşüktü ve sadece yüzde 48,8’di. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster