Diyarbakır’da son günlerde etkili olan yangınlarda çok sayıda ekin zarar görürken Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ve Mardin’in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede gerçekleşen yangınlarda 15 kişi yaşamını yitirdi. Diyarbakır’da son günlerde yangınlarda ciddi bir artış olduğunu ifade eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi son bir hafta içinde 453 yangına müdahale ettiğini duyurdu.
Hali hazırda kent merkezindeki Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ile 13 kırsal ilçedeki itfaiye amirliklerinde toplam 52 araç ve 310 personel ile çalıştıklarını ifade eden Diyarbakır İtfaiyesi haziran ayının son 22 gününde tam 1333 yangına müdahale ettiğini ifade etti.
Tüm personellerin izinleri kaldırıldı
Havaların ısındığı ve ekinlerin hasat dönemi olan Haziran-Temmuz aylarında yangın vakalarındaki artış nedeni ile İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı tüm personeller için izinler kaldırıldı. Sıcaklıkların yükselmesi ile artan yangın olaylarına müdahale etmek için yoğun itfaiye ekipleri, vardiyalı bir şekilde sahada görev alıyor.
Haziran ayında 1333 yangına müdahale edildi
2020 yılı Haziran-Kasım (6 ay) ayları arasında 1003, 2021 yılında Mayıs-Kasım (7 ay) arasında 489, 2022 yılında Haziran-Kasım (6 ay) arasında 485, 2023 yılında Haziran-Aralık (7 ay) arasında 810 yangına müdahale edildi. Bu sayı dikkat çekici bir şekilde bu yılın Haziran ayında artarak 1333 oldu. Bu rakamın 17-23 Haziran günlerine tekabül eden son 7 gündeki yangına müdahale sayısı tam 453 oldu. Bu durumda bu yılın haziran ayında müdahale edilen yangın sayısı önceki yılın toplamını aşarak yüzde 62 oranında arttı.
‘Günde ortalama 60 yangına müdahale ediyoruz’
DBB İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız, günlük ortalama 60 yangın vakasına müdahale ettiklerini söyledi. İtfaiye ekiplerinin büyük bir titizlikle yangınlara müdahale ettiğini ve olası yangınların önüne geçtiklerini ifade eden Yıldız, acil durumlar dışında tüm personel izinlerinin iptal edildiğini açıkladı.
Ekipman ve personel sıkıntısı var
Kent nüfusunun 2 milyona yaklaştığını ifade eden Yıldız, İtfaiye Daire Başkanlığının ekipman ve personel sıkıntısı çektiğini söyledi. Yıldız, Daire Başkanlığında kentin yüzölçümü gereği 510 personelin çalışması gerektiğini ancak 310 personelle hizmet ürettiklerini kaydetti. Yıldız, kentin ihtiyaçları kapsamında 52 olan itfaiye aracının 90 olması gerektiğini dile getirdi.
Yıldız, can ve mal kayıplarının yaşanmaması ve doğanın zarar görmemesi için yurttaşları tarım arazilerinin olduğu bölgelere sigara izmariti, cam şişe atmamaları; çiftçileri ise anızları yakmamaları konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.
(Haber Merkezi)