Ana Sayfa Gündem 4 Temmuz 2024 75 Görüntüleme

Gazze nüfusunun yüzde 90’ı yerinden edildi

Birleşmiş Milletler’e göre, Gazze Şeridi'ndeki her on kişiden en az dokuzu 7 Ekim'den bu yana en az bir kez yerinden edildi. 

Birleşmiş Milletler(BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) işgal altındaki Filistin Toprakları’ndaki başkanı Andrea De Domenico, düzenlediği sanal basın toplantısında “BM ve ortaklarının operasyonlarını yeniden düzenlemesi gereken bir kavşak noktasındayız” dedi.

De Domenico, İsrail’in Han Yunus’taki son tahliye kararının yerleşim bölgesinin üçte birini etkilediğini ve krizi daha da kötüleştirdiğini belirterek, “Şu anda Gazze Şeridi’ndeki her on kişiden dokuzunun Ekim ayından bu yana en az bir kez, hatta maalesef on kez ülke içinde yerinden edildiğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. 

De Domenico’ya göre, “Son dokuz ayda insanlar bir masa oyunundaki piyonlar gibi oradan oraya taşındı, bir yerden başka bir yere gitmeye zorlandı.”

De Domenico, bölge sakinlerinin her seferinde yeniden inşa etmek zorunda kaldıkları ağır yaşam koşullarının, acıların artmasına ve insani yardıma daha fazla ihtiyaç duyulmasına yol açtığını kaydetti. 

Filistin Yönetimi İstatistik Bürosu’na atıfta bulunan De Domenico, Gazze’nin nüfusunun 2.3 milyon olduğunu, 110 bin kişinin Gazze’yi terk ettiğini ve 37 bin kişinin öldürüldüğünü tahmin ettiklerini söyledi. De Domenico bu rakamların ardında acıları, korkuları ve umutları olan insanlar olduğunu dile getirdi. 

BM yetkilisi, İsrailli yetkililerin son “tahliye” çağrısında hastaneleri boşaltma niyetinde olmadıklarını iddia ettiklerini belirterek, İsrail’in tahliye emri konusunda zamanında bilgi vermediğini de sözlerine ekledi. “İnsanların El Şifa, Nasır ve diğer hastanelerde yaşananlara dair anıları var; doktorlar, hastalar ve hemşireler tutuklandı ve sorgulandı. Bazıları günler sonra toplu mezarlarda bulundu. Dolayısıyla korku hakim” dedi.

De Domenico, bölgedeki son temel hizmet sağlayan hastanelerden biri olan Han Yunus’taki Avrupa Hastanesi’nin de tahliye edildiğini ve artık “yok olduğunu” kaydetti.

İsrail’in saldırılarının “güvenli bölgelerde” devam ettiğini ve OCHA çalışanı 247 öldürüldü. Bu görevlilerin birçoğu görev başındayken, bazıları da evlerinde aileleriyle birlikte hayatlarından oldular. 

“İnsanların güvenli bir sığınak bulamadığı ve cephe hattını terk edemediği” bir yer haline gelen “Gazze’de hiçbir yer ve hiç kimse güvenli değil”. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster