Ana Sayfa Gündem 8 Temmuz 2024 47 Görüntüleme

Fransa’da sol yeniden yükseldi başbakan Attal istifasını açıkladı

Fransa’daki erken seçimler öncesinde bir araya gelen sol bir siyasi koalisyonun parlamentoda çoğunluğu sağlamasının ardından Başbakan Gabriel Attal istifa edeceğini açıkladı.

Seçim sonuçlarının belli olmasıyla birlikte Attal’ın bugün istifa etmesi bekleniyor.  Başbakanın istifasının, ülkeyi öngörülemeyen bir bölgeye ve olası bir kargaşaya sürükleyeceği yorumları yapılıyor. 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkezci ittifakının ikinci en çok sandalyeyi alacağı, aşırı sağın ise üçüncü olacağı tahmin ediliyordu.

Macron, sağcı Ulusal Ralli’nin (RN) Haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük bir başarı elde etmesinin ardından sadece dört hafta önce erken seçim çağrısında bulundu. İlk tur oylamadan önce yapılan anketler RN’nin üstünlüğünü sürdüreceğini gösteriyordu. Ancak ikinci tur öncesinde yapılan son anketler bu oyların azaldığını ve RN’nin net bir çoğunluk elde edemeyeceğini işaret ediyordu.  

İlk tur 30 Haziran’da yapıldı ve Fransa Ulusal Meclisi’ndeki 577 seçim bölgesinden sadece 76’sının temsilcisini belirlemesiyle sonuçlandı. İlk tur oylamada salt çoğunluğu elde edemeyen adaylar Pazar günü yapılan ikinci tur oylamaya katıldı.

Seçime girerken Fransa’nın RN’yi hükümetin en büyük partisi olarak seçmesi bekleniyordu, ancak sıkı bir çekişmeye sahne olan seçimde hiçbir partinin net bir çoğunluk elde edememesi mümkündü.

Sonuçlar gelmeye başladığında, tahminler sola doğru değişti ve Fransa’yı ekonomik ve siyasi kargaşaya sürükleme tehdidinde bulunan tek bir ittifak için çoğunluk eksikliği anlamına geldi.

Macron erken seçim çağrısında bulunarak büyük bir kumar oynadı ve tahminler bu kumarın popüler olmayan cumhurbaşkanı ve parlamentonun kontrolünü kaybeden ittifakı için işe yaramayabileceğini gösteriyor.

Aşırı sağcı RN parlamentoda sahip olduğu sandalye sayısını büyük ölçüde arttırmış olsa da, sonuçlar partinin beklentilerinin altında kaldı. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster