Ana Sayfa Politika 28 Temmuz 2024 56 Görüntüleme

Somali tezkeresi TBMM’de kabul edildi

Somali tezkeresi TBMM’de kabul edildi. DEM Parti adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, "Bu askeri anlaşmayı bütünüyle reddediyoruz" dedi.

Somali’ye Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının gönderilmesi konusunda Cumhurbaşkanı’na iki yıl süreyle yetki veren tezkere TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. DEM Parti adına konuşan Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo  tezkerenin komisyonda görüşülmemesini eleştirerek, “Merhamet battaniyesine sarılmış alt kolonyal tavırları reddediyoruz ve bu tezkereye hayır diyoruz” şeklinde konuştu. 

Tezkereye CHP ve DEM Parti milletvekilleri hayır oyu kullanırken  TBMM Genel Kurulu’nun Bekir Bozdağ başkanlığında yaptığı toplantıda DEM Parti adına söz alan  Ceylan Akça Cupolo, tezkerenin komisyonda görüşülmemesini “Faydadan bahsediyor bu tezkere, kime faydası var? Biz şirketlere faydalı olacak bu askeri anlaşmayı bütünüyle reddediyoruz” ifadeleri ile eleştirdi.  CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Namık Tan ise tezkerenin “alelacele, yangından mal kaçırırcasına” getirildiğini söyledi ve hayır oyu vereceklerini ifade etti.

Zaman zaman tartışmaların yaşandığı görüşmelerin sonunda Somali tezkeresi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 

“Bu askeri anlaşmayı bütünüyle reddediyoruz”

Halay çeken gençlerin gözaltına alınmasına da değinen Cupolo şunları söyledi:  ” “TRT’ye nasıl saldırı yapılabilir denildi, insanlar Cuma namazına nasıl saldırılır denildi. Siz halay çeken, kendi kültürünü icra eden kişiyi gözaltına alıyorsunuz, sonra bir işkence biçimi olduğu konusunda hemfikir olduğumuz bir şarkıyı dinletiyorsunuz. Bu iki yüzlülüğü kabul etmiyoruz. Kıbrıs mesela, girdiğiniz her yeri öyle bir bataklığa çeviriyorsunuz ki, Kıbrıs da öyle… Kıbrıs’taki çözümsüzlükten besleniyorsunuz. Çünkü mafyayı nereye koyacaksın, karanlık gulyabanilerini nereye koyacaksın? Kıbrıs’a koyacaksın. Somali’de de iyice palazlanırsanız oraya da öyle yapacaksınız. Faydadan bahsediyor bu tezkere, kime faydası var? Biz şirketlere faydalı olacak bu askeri anlaşmayı bütünüyle reddediyoruz”

Tezkere hangi maddeleri içeriyor?

Türkiye ile Somali arasındaki işbirliği, askeri eğitim ve danışmanlık anlaşmalarına atıfta bulunulan tezkere yazısında iki ülke arasında 8 Şubat 2024 tarihinde Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalandığı hatırlatılarak, şunlara yer veriliyor:

“Müteakiben, Somali Federal Hükûmeti, Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması’nda mutabık kalınan amaçlar doğrultusunda terörizm, deniz haydutluğu, yasa dışı balıkçılık, her türlü kaçakçılık ve diğer tehditlere karşı Türkiye Cumhuriyeti’nde Silahlı Kuvvetlerimizin vereceği destek dâhil olmak üzere yardım talep etmiştir.

Bu itibarla, mezkûr anlaşmada mutabık kalınan amaçlar ile Somali’nin terörle mücadelesine dair Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1 Aralık 2023 tarihli ve 2713 sayılı Karar’ı kapsamında, Somali’nin istikrar ve refahına yönelik bütüncül yaklaşımımız temelinde, Somali’nin ekonomik kaynaklarının korunmasına yardım edilerek kendi kaynaklarından etkin bir şekilde istifade etmesi ve bu sayede savunma ve güvenlik kuvvetlerini ülkenin güvenliğini temin ve idame edecek seviyeye getirmesi öngörülmektedir.

Somali’yle gerçekleştirilecek bu iş birliği sayesinde, Somali’nin ekonomik kaynaklarının güvence altına alınması ve dış ticaretimizde ile deniz taşımacılığımız açısından kilit önemdeki bölgede istikrara ve güvenliğe katkıda bulunulması ve Somali’yle dostluğumuzun tahkim edilmesi, ayrıca uluslararası barış ve istikrarı tehlikeye düşüren ve millî menfaatlerimizi de olumsuz yönde etkileyebilen Aden Körfezi, Arap Denizi ve mücavir bölgelerdeki terörizm, deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemlerine karşı yürütülen çabalara ülkemizin desteğinin pekiştirilmesi sağlanacaktır.”

Kabul edilen tezkereye göre, “Hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanlığınca takdir ve tayin olunacak şekilde”, “gerektiğinde üçüncü ülkeler ve uluslararası örgütlerle iş birliği imkânları da kullanılarak, Somali ile ülkemiz arasında akdedilen milletlerarası anlaşmaların uygulanması kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Somali’nin terörizm, deniz haydutluğu, yasa dışı balıkçılık, her türlü kaçakçılık ve tehditlere karşı güvenliğinin sağlanması faaliyetlerine destek verilmesi amacıyla Somali’nin deniz yetki alanları dâhil olmak üzere iki ülke tarafından müştereken belirlenecek bölgelerinde ve münhasıran tespit edilecek kurallarla görevlendirilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için” iki yıl süreyle yetki veriliyor.  

 

(Haber Merkezi)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster