Ana Sayfa Gündem 31 Temmuz 2024 44 Görüntüleme

Hamas lideri Haniye, Tahran’da öldürüldü

İran Devrim Muhafızları, İsmail Haniye’nin kaldığı evin vurulması sonucunda öldüğünü açıkladı. 

İran basınında yer alan haberlere göre, Devrim Muhafızları’nın kısa açıklaması şöyle: “Kahraman Filistin halkına, İslam ümmetine, direniş cephesi savaşçılarına ve yüce İran milletine başsağlığı dileyerek, bu sabah  İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı Dr. İsmail Haniye’nin Tahran’daki ikametgahı vurulmuş ve bu olay sonucu kendisi ve bir koruması şehit olmuştur. Bu olayın nedeni ve boyutları araştırılmakta olup, sonuçları daha sonra bildirilecektir.”

Haniye, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni dolayısıyla Tahran’da bulunuyordu. 

İsmail Haniye Kimdir?

Hamas’ın Siyasi Büro Başkanlığı görevinde bulunan İsmail Haniye,1963 yılında  Gazze Şeridi’ndeki Elşati mülteci kampında doğdu.

İlk ve orta öğrenimini BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin finansman desteği sağladığı Filistin kamplarında açılan okullarda tamamladı. Lise yıllarında Müslüman Kardeşler Hareketi’ne katıldı. Bunun yanında İslamcı Öğrenciler Derneği’nde de siyasi çalışmalarda bulundu. İslam Üniversitesi Arap dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. 

1992 yılında da Hamas üyesi 415 kişilik bir grupla Güney Lübnan’a sürgün edildi. 2001 senesinde de serbest bırakılmasının ardından Gazze’ye geri döndü. Bu dönemde İntifada Koordinasyon Komitesi’nde Hamas temsilcilcisi olarak yer aldı. 

2 Haziran 2014-13 Şubat 2017 tarihleri arasında Gazze Şeriti Yönetimi Başkanlığını üstlendi. 6 Mayıs 2017’den bu yana Hamas Siyasi Büro Başkanlığını yapıyordu. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster