Ana Sayfa Gündem 2 Ağustos 2024 41 Görüntüleme

NY Times: “Haniye, 2 ay önce Tahran’daki konukevine yerleştirilen bombayla öldürüldü”

The New York Times’ın (NYT) haberine göre, İsmail Haniye ve korumasının ölümüne neden olan patlama, yaklaşık iki ay önce Hamas liderinin Tahran’da kaldığı misafirhanedeki odasına sokulan uzaktan kumandalı sofistike bir bomba tarafından gerçekleştirildi.

Haberde bir Amerikalı ve aralarında İran Devrim Muhafızları’nın iki üyesinin de bulunduğu yedi Ortadoğulu yetkiliye atıfta bulunuldu. Haber, Devrim Muhafızları’nın Tasnim haber ajansı da dahil olmak üzere daha önce Haniye’nin bir füze tarafından öldürüldüğüne dair çıkan haberlerle çelişiyor. Haberde ayrıca ABD ve Orta Doğu’dan yetkililerin patlamanın arkasında İsrail’in olduğunu söyledikleri ya da değerlendirdikleri aktarıldı.

Haniye, İran’ın yeni seçilen cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için Tahran’daydı. Kudüs suikastı ne doğruladı ne de yalanladı ancak İran İsrail’den intikam almaya yemin etti.

NYT’nin atıfta bulunduğu Devrim Muhafızları yetkilileri, patlamanın camları kırdığını ve yerleşkenin duvarının bir kısmını yıktığını, ancak binanın kendisine çok az zarar verdiğini belirtti. NYT, hasarın sınırlı kapsamının gazete tarafından incelenen fotoğraflarla da doğrulandığını belirtti.

Habere göre bu durum, patlamanın daha önce bildirildiği gibi bir füze saldırısından kaynaklanmış olma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor. Gazete, bir füzenin İran’ın hava savunmasını aşmakta zorlanacağını da belirtti.

NYT’ye konuşan iki İranlı yetkili, patlamanın Haniye’nin yanındaki Filistin İslami Cihad lideri Ziad Nakhaleh’in kaldığı odaya ciddi bir zarar vermediğini söyledi. Gazeteye göre bu durum Haniye’nin hedef alınmasında “hassas bir planlama” yapıldığını gösteriyor.

Gazeteye konuşan Ortadoğulu yetkililer patlamanın bu kadar hassas olmasının aylar süren bir planlama ve kapsamlı bir gözetleme gerektirdiğini söyledi.

İki İranlı yetkili bombanın Haniye’nin odasına nasıl ve ne zaman sokulduğunu bilmediklerini ifade ederken, beş Ortadoğulu yetkili bombanın yaklaşık iki ay önce yerleştirildiğini söyledi.

Habere göre beş Ortadoğulu yetkili, “İsrailli istihbarat yetkililerinin operasyonun hemen ardından ABD ve diğer Batılı hükümetlere operasyonun detayları hakkında bilgi verdiğini” söyledi.

Haberde ayrıca bazı ABD’li yetkililerin suikasttan İsrail’in sorumlu olduğu “değerlendirmesine” ulaştıkları da belirtiliyor.

Devrim Muhafızlarının kontrolünde öldürüldü

NYT’nin görüşlerine başvurduğu üç İranlı yetkiliye göre suikast, Haniye ve diğer ileri gelenlerin kaldığı misafirhaneyi işleten Devrim Muhafızları için “büyük bir utanç.”

Haniye, Tahran’ın kuzeyindeki zengin bir mahallede bulunan Neshat olarak bilinen bir Devrim Muhafızları yerleşkesinde kalıyordu. Yerleşkenin inziva, gizli toplantılar ve Haniye gibi “önde gelen misafirlerin ağırlanması” için kullanıldığı söyleniyor.

Habere göre, yerleşkenin sağlık personeli bombanın patlamasının ardından yerel saatle gece 2 sularında Haniye’nin odasına koştu ve olay yerinde öldüğünü açıkladı. Koruması da onu hayata döndürmeye çalıştıktan sonra öldüğünü bildirdi. 

NYT’ye konuşan beş Ortadoğulu yetkili, üst düzey Hamas yetkilisi Halil El Hayya’nın da olay yerine geldiğini ve Haniye’nin cesedini gördüğünü söyledi.

Üç İranlı yetkili, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General İsmail Gani’nin patlamadan hemen haberdar olduğunu söyledi. Gani, İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’i uyandırdı ve Haniye’nin öldürüldüğünü bildirdi.

Haniye’nin vurulması, İsrail’in Gazze’nin merkezi Han Yunus’ta düzenlediği hava saldırısında Hamas’ın askeri lideri Muhammed Deif’in vurulmasından yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşti. (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster