Ana Sayfa Gündem 3 Ağustos 2024 46 Görüntüleme

Operasyona katılmayı reddeden koruculara dava

Sınır ötesi operasyonlarda yer almayı reddeden 6 köy koruyucusu hakkında “emre itaatsizlik” iddiasıyla dava açıldı.
Türkiye’nin Federe Kurdistan Bölgesi’nde yürüttüğü operasyona katılmayı reddeden 6 köy koruyucusu hakkında dava açıldı. Hakkari’de bir süre önce sınır ötesi operasyona katılmaları için bazı koruculara tebligat gönderildi. Tebligatta, operasyona gitmeyi reddeden kişiler hakkında yasal işlem başlatılacağı ve 400 bin TL’ye kadar para cezası kesileceği belirtildi. 6 köy korucusu, “yasal işlem başlatılacak” yönündeki tehditlere rağmen operasyonda yer almayı reddetti. 

Operasyona katılmama nedenleri soruldu

Koruyyucular hakkında “Verilen emre itaatsizlik ve askeri kanuna uyumama”, “Askeri kanuna muhalefet”, “Göreve gelmeme” ve “Görevi aksatma” gerekçeleriyle dava açıldı. Soruşturma aşamasında koruculara, operasyona katılmama gerekçeleri soruldu. Korucular ise, sadece köylerini korumak amacıyla silah aldıklarını ve bu nedenle operasyona katılmayacaklarını belirtti. 
 
Mezopotamya Ajansından Mazlum Engindeniz’e  konuşan ve güvenlik gerekçesiyle isminin haberde yer almasını istemeyen bir koruyucu, operasyona katılmayı reddettikten sonra bir astsubayın kendileriyle görüşme yaptığını ve ikna etmeye çalıştığını aktardı. Korucu, talebi reddetmeleri üzerine astsubayın kendilerine küfür ve hakaretlerde bulunduğuna işaret ederek, “Tüm tehditlerine rağmen operasyona gitmeyi kabul etmedik. Bizi öldürmek için operasyona götürülüyorlar. Biz de ölmek istemiyoruz. Bizim canımız bu kadar ucuz olmamalı” dedi. 
 
Dava sonrası silahlarına el konulduğunu dile getiren korucu, şunları söyledi: “Karakola çağrıldık. Defalarca tehdit edildik ve en son dava açıldı. Silahlarımızın geri alınmasına karar verildi. İyi ki alındı. Sırf operasyona gitmedik diye bize şiddet dahi birçok baskı uygulamaya çalıştılar. Biz ölmek için bu işi yapmadık. Yaptığımız için de çok pişmanız” diye kaydetti.  (MA)
 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster