Ana Sayfa Gündem 6 Ağustos 2024 39 Görüntüleme

BM 7 Ekim Saldırıları nedeniyle 9 personelin işine son verdi

Birleşmiş Milletler (BM), 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıya karıştıkları gerekçesiyle UNWRA'da çalışan dokuz personelinin işine son verdi. BM, İsrail'in iddialarını araştırarak bu kişilerin saldırıya karışmış olabileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), 7 Ekim’de Hamas tarafından İsrail’e düzenlenen saldırıya karışmış olabilecekleri gerekçesiyle BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) çalışanı dokuz personelin işine son verdi. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, dokuz UNRWA çalışanının görevine son verileceğini duyurdu. Haq, İsrail’in UNRWA personelinin saldırıya katıldığı yönündeki iddialarının ardından BM’nin başlattığı soruşturmanın tamamlandığını belirtti.

İsrail: “UNRWA Yeni Bir Dibe Vurdu”

7 Ekim’deki saldırıda yaklaşık 1,200 kişi hayatını kaybetmiş ve 251 kişi rehine olarak Gazze’ye götürülmüştü. Hamas tarafından yönetilen sağlık bakanlığına göre, o tarihten bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 39 binden fazla Filistinli öldü. BM yetkilisi, işten çıkarılan personelin tam olarak neye karışmış olabileceklerini belirtmedi, ancak saldırılara herhangi bir katılımın, Filistin halkı adına yapılan işleri büyük bir ihanete uğrattığını vurguladı.

İsrail’in UNRWA’ya Yönelik Suçlamaları ve BM İncelemesi

İsrail ordusu sözcüsü, bu raporun UNRWA’nın “yeni bir dibe vurduğunu” gösterdiğini söyledi. İsrail, BM’de çalışan 12 kişinin saldırıya katıldığını iddia etmiş ve UNRWA personelinden toplam 19 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı. İsrail, daha sonra 450’den fazla UNRWA personelinin “terör gruplarına üye olduğunu” iddia etmişti. Ancak Nisan ayında yayınlanan bir BM incelemesi, İsrail’in iddialarına dair kanıt sunmadığını ortaya koymuştu.

UNRWA’nın Zor Durumu ve Fon Kesintileri

Gazze’de 13 bin kişiyi istihdam eden UNRWA, Mart ayında yaptığı açıklamada, bazı çalışanlarının gözaltındayken yalan beyanda bulunmaları için İsrailli yetkililerin baskısına uğradıklarını bildirdiklerini açıkladı. İsrail’in iddiaları nedeniyle birçok ülke, BM’ye bağlı çalışan UNRWA’ya verdiği fonları geri çekmişti, ancak daha sonra ABD hariç tümü fon ödemelerini geri başlattı. UNRWA, 1949’dan bu yana Filistinli mültecilere yardım sağlıyor. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster