Ana Sayfa Ekonomi 6 Ağustos 2024 43 Görüntüleme

E-Ticarette yurtdışından sipariş limiti düşürüldü

E-Ticarette yurt dışından yapılabilecek siparişlere ilişkin bazı düzenlemeler gidildi ve limit 30 Avro’ya düşürüldü, vergi oranı artırıldı.  

Yeni düzenlemeye ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Yeni düzenleme kapsamında yurtdışından hızlı kargo veya posta yoluyla verilecek siparişlerde daha önce 150 Avro olan kıymet bedeli 30 Avro olarak belirlendi. 

Bu kapsamda ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen gerçek kişiye gelen eşya ile yolcu beraberinde gelen eşyaya uygulanacak tek ve maktu vergi oranları, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelenler için yüzde 20’den yüzde 30’a, diğer ülkelerden gelenler için yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarılmıştır.

Gerekçe “kalite düşüklüğü” şikayetleri

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

“Son aylarda yurtdışından posta veya hızlı kargo yoluyla ülkemize gelen, gerçekte ticari faaliyet amaçlı eşyalarda gerek kalite düşüklüğü nedeniyle tüketicilerden, gerekse de bu ithalatın çok hızlı artması nedeniyle imalatçı – satıcı esnaf, tacir ve KOBl’lerden esnaf odalarından ticaret ve sanayi odalarından satış, üretim ve istihdam kaybı şeklinde yoğun şikayetler gelmesi üzerine, bu konuda aksiyon alınması gereği doğmuştur.

Ticaret Bakanlığı bünyesinde ve ilgili diğer bakanlıklarla ayrıca esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları yetkileriyle, tüketici kuruluşlarıyla yapılan yoğun istişareler sonucunda aşağıdaki karar alınmıştır.

06.08.2024 tarihli ve 32624 sayılı Resmi Gazete’de, 4458 Sayıl Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar yayımlanmıştır.

Bu çerçevede, bahsi geçen karar değişikliği ile birlikte, yurtdışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ülkemize gerçek bir kişiye gelen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyalarda, posta idaresi ile Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerince basitleştirilmiş usulde gümrük beyanı yapılan, tek ve maktu vergiye tabi eşya için uygulanan 150 Avro kıymet bedeli 30 Avro olarak güncellenmiştir.

Bu düzenlemeye ilişkin olarak, posta idaresi ile Bakanlıkça yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerince basit usulde beyan verilmeden, normal usulde beyan verilen eşya için geçerli olan 150 Avro kıymet limiti de annı şekilde 30 Avro olarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen gerçek kişiye gelen eşya ile yolcu beraberinde gelen eşyaya uygulanacak tek ve maktu vergi oranları, Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelenler için yüzde 20’den yüzde 30’a, diğer ülkelerden gelenler için yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarılmıştır.

Söz konusu değişiklikler bu Kararın yayımından 15 gün sonra yürürlüğe girecektir.” (Ajans Bizim)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

    Hazır Site by Uzman Tescil webmaster