Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bazı belediyelere ihbarnameler göndermesi üzerine harekete geçti. Bu çerçevede, belediyelerin kamuya olan borçları ve bu borçların takibine ilişkin merkezi yönetim tarafından alınan yeni kararlara karşı bir dizi çözüm önerisi geliştirildi. TBB tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderilen resmi yazıda, ilgili mevzuatta “belediye ve bağlı kuruluşlarının kamu borçlarının ne şekilde ödeneceğinin düzenlendiği” hatırlatıldı.
TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız’ın imzasıyla gönderilen yazıda, “Belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri, şartlı bağışlar ve kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri haczedilemez” hükmü hatırlatıldı. Yazıda, bütün işverenler gibi belediye, bağlı kuruluş ve şirketlerin de vergi ve sigorta prim borçlarını ödemelerinin mevzuatın gereği olduğu belirtildi. Ancak “ekonominin bozulan dengesi, belediye gelirlerinde güncelliğin sağlanamamış olması ve sığınmacı yükü” gibi sebeplerin belediyelerin bütçe dengesinde sapmalara yol açtığı ifade edildi. Bu durumun, kamu borçlarının zamanında veya tam olarak ödenememesine neden olduğu da vurgulandı.
TBB, belediyelerin ve şirketlerinin haciz baskısına alınmasının yerel yönetimlerle merkezi idare arasındaki ilişkinin sağlıklı ilerlemesine katkı sağlamayacağını ve belediyelere kanunlarla verilen yerel hizmetlerin yerine getirilmesini engelleyeceğini belirtti. Bu bağlamda, prim ve diğer borçların tahsilinde ödeme kolaylığı tanınması ve sürenin uzatılması istendi. TBB, “Yapılacak benzer yeni bir düzenlemeyle hem alacaklı kurumların tahsilatı hızlanacak hem de yerel hizmetlerin aksatılmadan yerine getirilmesi sağlanacaktır” diyerek, 24 maddelik bir çözüm önerisi paketi sundu.
Bu öneriler arasında, “belediyelerin hizmet üretmelerine, takipler ve hacizlerin engel olmasının önlenmesi” için girişimlerin durdurulması, “yeni bir yapılandırma kanunu çıkarılarak uzlaşma kültürü içinde borçların ödenmesine imkân bağlanması” ve “belediye paylarından yapılan borç kesintilerinin durdurulduğu dönemlerde kamuya olan borçlara faiz işletilmesinin durdurulması” gibi talepler yer aldı. Ayrıca, belediye meclislerine vergi ve harç tarifesi belirleme yetkisi verilmesi, belediyelerin dava harçlarından muaf tutulması, belediyelere ait vergi ve harç tarifelerinin yeniden düzenlenmesi, kalkınma ajans paylarının kaldırılması gibi çeşitli talepler de öneri paketinde sıralandı.
TBB, sığınmacı barındıran belediyelerin mali yükünün karşılanması ve bu konuda yapılacak her türlü çalışmaya Türkiye Belediyeler Birliği’nin katılımının sağlanması gerektiğini de belirtti.
(Haber Merkezi)